
Eketorps borg ska stärka södra Öland som besöksmål
Eketorps borg är Sveriges enda återuppbyggda fornborg. Borgen ligger mitt i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap, på Ölands stora alvar. Innanför borgens kalkstensmur finns återuppbyggda hus från både järnålder och medeltid.
Nu pågår ett intensivt arbete inför öppnandet som sker den 15 april. Under 2025 så kommer borgen att erbjuda många spännande programpunkter med allt från offerceremonier från järnåldern för goda skördar till växtfärgning, guidningar och mycket annat. Borgen kommer att sjuda av liv och rörelse och en ny utställning planeras tillsammans med Kalmar läns museum.
En destinationsutvecklare tillträder med uppdrag att forma Eketorp till en mötesplats för både boende och besökare på södra Öland. Hon heter Emilia Christiansson och kommer senast från Byteatern Kalmar länsteater i Kalmar. Tanken är att stärka södra Öland som besöksmål med fokus på natur- och kulturturism. Detta ska ske i samarbete med flera aktörer som exempelvis världsarvet och Ölands södra udde.
”Det känns verkligen spännande att få vara med och utveckla Eketorp till en levande plats där både lokalbefolkning och besökare kan upptäcka och uppleva södra Ölands rika kulturarv. Eketorp bär på så många lager av historia, och jag ser fram emot att skapa en mötesplats full av aktiviteter och upplevelser – som väcker nyfikenhet och skapar minnen hos alla som kommer hit.” Säger Emilia.
Korta fakta
Mörbylånga kommun tog över driften av Eketorps borg år 2019 med målsättningen att fler ska få uppleva borgen under alla årstider. Sedan dess har Eketorp öppet fler dagar per år och antalet besökare har ökat. 2024 lockade borgen ca 39 500 besökare.
Via Mörbylånga kommuns app finns det alltid möjlighet att gå på en digital guidning av Eketorps borg även när verksamheten är stängd. Porten till borgen står alltid öppen. Guidningen finns tillgänglig både på både svenska och engelska.
En av Sveriges signaturleder för vandring, Mörbylångaleden, passerar på alvaret utanför Eketorp. Det finns en rastplats norr om borgen med vindskydd, grillplats och toalett som kopplar samman borgen med vandringsleden och världsarvet.
Kontakt: Emilia Christiansson, emilia.christiansson@morbylanga.se