Till innehåll på sidan
Vy över alvaret
Uppleva och göra

Det är lätt att göra allemansrätt!

Allemansrätten bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi är schyssta mot djuren, visar hänsyn till markägare och andra vi möter och tar hand om naturen. Det är lätt att göra allemansrätt.

Allemansrätten är en unik möjlighet. Den innebär (bland annat) att vi kan röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta ett par nätter i tält nästan var som helst. Det är helt enkelt bara att tacka och bocka – och ta emot solnedgångar på första parkett, en smak av höstens första blåbär, grillkvällar på stranden och möjligheten att andas skogsluft på lunchen.

Skräp (i allmänhet, i lägret osv)

3 sätt att inte lämna spår…
… i naturen alltså.

  1. Ta med en påse att samla ditt skräp i
  2. Ser du annat skräp? Ta med det också
  3. Förpackningsbanta – lämna onödiga förpackningar hemma

Lämna bara fotspår i naturen. Du gör allemansrätt när du tar med dig ditt skräp hem eller till närmsta papperskorg. På det sättet kan du fortsätta utforska skogsstigar, badklippor och eldplatser fria från matrester, snusprillor och våtservetter.

Rida – Tack för att du galopperar på mark som pallar trycket.

Tack till dig som vet att hästens stålskodda hovar kan riva upp blöt och känslig mark och skada trädens rötter. Du vet att också att du ska ta en omväg runt odlingar och åkermark, och frågar alltid markägaren om lov om du vill rida på en plats ofta. När du rider på vägar som används av många kliver du av hästen och skyfflar undan hästbajset.

Hund i naturen, vett och etikett, regler osv, extra uppsikt när djuren har ungar

4 tillfällen då du ska koppla din fyrbenta vän

  1. När vilda djur har ungar (1 mars–20 augusti)
  2. Nära betande djur
  3. Där det kan finnas renar
  4. När ni hänger i nationalparker eller naturreservat

Du och din hund mår bra av en frisk nypa luft. Även om huden är väluppfostrad och kan gå fot är ofta det bästa sättet att göra allemansrätt att hålla den kopplad. Då ger du hundrädda människor och tama och vilda djur lugn och ro. Och på fjället där det finns renar har du alltid hunden i koppel. Ni är välkomna nästan överallt, men kolla upp vad som gäller i nationalparker och naturreservat innan besöket. Vissa delar av året kan du nämligen behöva lämna din fyrbenta vän hemma.

Vandra – Lämna bara spår.

Kängorna är snörade, ryggsäcken packad och pirret i magen inför några dagars vandring känns som fjärilar i magen. Du gör allemansrätt när du kollar upp vad som gäller där du ska vandra just denna gång. Du tältar något enstaka dygn på samma plats, tar gärna med dig stormkök att laga mat på och lämnar bara fotspår efter dig – allt skräp ska med hem. När du behöver göra nummer två går du långt från stig och vattendrag, gräver en grop för bajset och skyfflar igen.

Senast uppdaterad: 2024-07-05 Publicerad: 2024-07-08
Gå till topp