Till innehåll på sidan
Pojke med glasögon sitter framför en bärbar dator och skriver på tangentbordet.
Ung i Mörbylånga kommun

Barns ensamhet tar inte sommarlov – inte heller vuxnas ansvar

Känner du någon som har svårt hemma och tycker att sommarlovet känns jobbigt? Då vill vi tipsa om Bris nya hemsida som verkligen är till för barn. Och vuxna. Här finns tips för de som känner oro över sommarlovet och mycket annat.

När vardagliga rutiner, skola och andra vuxna försvinner lämnas barn utan stöd och sammanhang. Det betyder att vuxnas ansvar blir än mer viktigt under sommaren, att se, agera och hjälpa.

5 tips på vad du som vuxen kan göra

  1. Ta initiativ till samtal, på ett lyhört och respektfullt sätt. Prata om att livet förändras. Så som det är nu behöver det inte vara längre fram. Ge barnet perspektiv och hopp! Berätta att ”du kommer att möta många människor. Några av dem kommer att kunna bli dina vänner.”
  2. Visa att barnet inte är ensam. Försök bryta känslan genom att göra något tillsammans, gärna ute bland andra människor.
  3. Inventera de relationer barnet har (som jämnåriga i klassen eller i laget). Finns det någon där som barnet skulle kunna ta mer kontakt med? Prata om hur det skulle kunna gå till och hur du kan vara till hjälp.
  4. Uppmuntra barnet att delta i aktiviteter. Barnet kanske inte får nära kompisar där men känslan av att vara en del i ett sammanhang med andra är hjälpsam.
  5. Som förälder är det smärtsamt att se sitt barn ensam. Prata om din oro med en annan klok vuxen eller med Bris vuxentelefon om barn och försök att inte belasta ditt barn med din oro.

Bris har skapat en ny hemsida som verkligen är till för barn, för att ge stöd och erbjuda råd i alla möjliga situationer. Där finns även en sida för vuxna.

Bris – För barn
Bris – För vuxna

Senast uppdaterad: 2024-07-05 Publicerad: 2024-07-10
Gå till topp