Till innehåll på sidan
Arbete och praktik

Förbättrade arbetsförberedande insatser och avveckling av Återbruket i Mörbylånga

För att förbättra arbetsförberedande insatser avvecklas verksamheten Återbruket i Mörbylånga.

Återbruket har under många år varit en glädjekälla för kommunens invånare och de som arbetstränar eller praktiserar genom Arbetslivscentrum (ALC). Under en längre tid har ALC utvecklat både nya metoder och arbetssätt och har då upptäckt att Återbruket inte längre är det främsta verktyget för arbetslivsinriktad rehabilitering och arbetsförberedande insatser. Arbetsuppgifterna inom Återbruket leder inte till de jobb och den egenförsörjning som deltagarna behöver. Vi avvecklar därför Återbruket efter sommaren och ersätter det med andra aktiviteter.

Arbetslivscentrum har redan startat ett lokalvårdslag som sköter städningen av flera fastigheter i Mörbylånga, inklusive kommunhuset. Vi planerar även för ett omsorgslag som ska utföra enklare uppgifter åt omsorgen på äldreboenden för att avlasta personalen där. Dessutom planerar vi för ett servicelag som ska kunna utföra olika uppgifter i kommunen. Deltagarna i dessa aktiviteter får bättre förutsättningar att komma in i yrken som kan leda till jobb i framtiden.

Arbetslivscentrum erbjuder dessa och flera andra förrehabiliterande och arbetsförberedande insatsaktiviteter för invånare som står långt från arbetsmarknaden. Tack vare detta arbete har vår kommun länets lägsta arbetslöshet. Vi kommer fortsättningsvis att hantera internt återbruk av möbler och annat material, medan privatpersoner hänvisas till Kretslopp Sydosts återvinningscentraler eller andra aktörer som Röda Korset för återbruk och återvinning av möbler och andra saker.

Återbruket har öppet en bit in på hösten, fram till dess pågår utförsäljning av varor med nedsatta priser.

För frågor eller mer information

Magdalena Osbeck, chef Arbetslivscentrum
Magdalena.osbeck@morbylanga.se, 010-354 72 13

David Idermark, administrativ chef
David.idermark@morbylanga.se, 010-354 71 13

Senast uppdaterad: 2024-06-26 Publicerad: 2024-06-26
Gå till topp