Agenda 2030: Mörbylånga kommun bäst i länet igen
Rankningen omfattar alla Sveriges 290 kommuner och bygger på över 19 000 mätpunkter inom sju huvudområden kopplade till Agenda 2030:
- Hälsa och välbefinnande
- Jämställdhet
- Klimat och miljö
- Inkluderande samhällen
- Hållbar konsumtion
- God samhällsutveckling
- Hållbara samhällen
Mörbylånga kommuns fortsatt fina resultat är ett tydligt bevis på kommunens långsiktiga och målmedvetna arbete för en hållbar utveckling.
– Att Mörbylånga kommun rankas högst i Kalmar län är ett tydligt tecken på att vi prioriterar en inkluderande och hållbar utveckling. Genom att arbeta systematiskt med Agenda 2030 säkerställer vi att alla invånare får ta del av de framsteg vi gör. Vi måste fortsätta arbeta för rättvisa och jämlikhet på alla områden för att skapa en mer hållbar framtid, säger Michael Granstedt (S), kommunstyrelsens ordförande.
Höga resultat inom flera områden
I årets analys lyfts flera nyckelområden där Mörbylånga kommun presterar särskilt starkt:
- Ekonomi och trygghet
Kommunen har en stabilt låg andel invånare med ekonomiska svårigheter, inga vräkningar som berör barn och låg andel vuxna med långvarigt ekonomiskt bistånd. Samtidigt är Mörbylånga en trygg kommun med få våldsbrott och ett högt valdeltagande i det senaste kommunvalet. - Utbildning
Kommunens elever presterar stabilt bra i skolan. En hög andel elever i årskurs 3 klarar alla delar av de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk, och många elever i årskurs 9 når gymnasiebehörighet. - Sysselsättning
Arbetslösheten är låg och sysselsättningsgraden hög, särskilt bland invånare mellan 25 och 65 år. Det är nivåer som har varit stabila över tid. - Miljöarbete
Mörbylånga kommun har kommit långt i arbetet med att minska klimatavtrycket. Andelen fossiloberoende personbilar i kommunens fordonsflotta är hög, och omställningen till förnybara bränslen är i stort sett genomförd.
En långsiktig ambition
Arbetet med Agenda 2030 är en del av kommunens ordinarie styrmodell och genomsyrar det dagliga arbetet i alla verksamheter. Med visionen ”Vi skapar växtkraft och livskvalitet” arbetar kommunen för att bibehålla god välfärd, trygghet och folkhälsa. Samtidigt möter kommunen framtidens utmaningar med innovation, digitalisering och nya arbetssätt.
Den miljö- och klimatstrategi som antogs 2023 är en viktig utgångspunkt för att fortsätta minska klimatavtrycket och hantera klimatförändringarnas effekter. Genom samverkan mellan verksamheter, föreningar och myndigheter skapas förutsättningar för en hållbar och robust kommun där invånare, organisationer och företag kan utvecklas och verka.
– Det är inspirerande att se att vårt fokus på välbefinnande och miljö ger konkreta resultat. Vi är på rätt väg när vi låter FN:s globala mål styra vårt arbete. Tillsammans med invånarna på södra Öland kan vi fortsätta bygga en kommun där alla har möjlighet att blomstra, säger Ulrik Brandén (M), kommunalråd.
Fakta om rankningen
- Rankningen genomförs av Dagens Samhälle i samarbete med Rådet för främjandet av kommunala analyser (RKA).
- 290 kommuner analyseras utifrån 19 000 mätpunkter.
- Sju huvudområden kopplade till FN:s globala mål utgör grunden för analysen.
- Kommunens utveckling över tid vägs in, liksom faktorer som ligger utanför kommunens direkta kontroll.
För mer information och frågor
Ann Willsund, Kommundirektör, Mörbylånga kommun
010-354 70 11, ann.willsund@morbylanga.se