Mat i omsorgen

Kommentera sidan

Din kommentar kommer att skickas till webbredaktionen.

Fält markerade med * måste fyllas i.

HN16
 

Matseden

Mat för omsorgen ska ge en god matkultur och vara husmanskost anpassad till gästen. Vi serverar specialkost och kost med anpassad konsistens för tugg- och sväljsvårigheter samt berikade koster.

Maten tillagas på Rönningegården och Lindero i Mörbylånga samt på Äppelvägen i Färjestaden.

Matsedeln för Mörbylånga tätort och orter söderut:

Länk till matsedel för omsorgen söder (öppnas i nytt fönster)

Matsedeln orter norr om Mörbylånga:

Länk till matsedel för omsorgen norr (öppnas i nytt fönster)


Näringsbehov för äldre

När man blir äldre är ofta behovet av mängd mat mindre, däremot behöver man samma mängd näringsämnen som när man var yngre. Måltiderna inom äldreomsorgen ska ge de äldre 100 procent av rekommenderat behov av energi och näringsämnen fördelat enligt följande:

  • Frukost 20-25 procent
  • Mellanmål 5-10 procent
  • Lunch 25-30 procent
  • Mellanmål 5-10 procent
  • Kvällsmål 20-25 procent
  • Mellanmål 5-10 procent

Inom äldreomsorgen arbetar vi aktivt med att maten ska vara en del av behandlingen vid sjukdom och ett av glädjeämnena som finns varje dag.

Vi som arbetar med maten är utbildade för att klara av de krav som krävs på professionell mathantering vad gäller näringsriktighet, specialkoster och livsmedelshygien med mera.

Sidan uppdaterad 11 juni 2019 Kommentera sidan