Du är här: Start/Start/Nyheter/Vi är stolta VI-skolor!

Vi är stolta VI-skolor!

På Färjestaden, Glömminge och Torslunda skolor har lärarstudenter mycket goda möjligheter att växa in i sin nya roll. Här får de alltid vägledning av erfarna och behöriga pedagoger som också har handledarutbildning.

Sedan år 2013 är skolorna utvalda att ingå i Linnéuniversitetets lärarutbildning med VI-profil (verksamhetsintegrerad profil). Inriktningen innebär att studenter är på plats på skolorna två dagar varannan vecka, hela utbildningen. Det bidrar till fortbildning, ett flöde av kunskap och möjlighet att ta till sig ny viktig forskning.

- Vi är övertygande att samarbetet bidrar till vår höga kvalité och skapar en lustfylld utbildningsmiljö för lärare, elever och studenter, säger Liselott Sjöbom, lärare och handledare på Färjestadens skola.

Malin Hultman, Julia Johansson, Emma Seijsing och Maria Martin, studerar alla fyra vid Linnéuniversitetets VI-profil i Kalmar och befinner sig varannan vecka på Färjestadens skola.

- Innan jag började på VI-profilen var jag lite rädd eftersom det är så mycket praktik. Jag är ganska teoretiskt lagd, men nu ser jag verkligen fördelen med att vara ute så mycket i skolorna som vi är. Särskilt inför våra VFU-perioder (verksamhetsförlagda utbildningen), för man kommer in i klasserna mycket bättre och lär känna skolan och lärarna på ett bättre sätt. Man kan starta praktiken med att ta över direkt. Man får en väldigt bra förståelse för allt man lär sig genom att knyta ihop teori och praktik, säger Malin Hultman.

Maria Martin, Liselott Sjöbom, Emma Seijsing, Malin Hultman och Julia Johansson.

Liselott Sjöbom har varit handledare för VI-studenter sedan starten 2013.

- Man märker att VI-studenter är mer framåt än studenter från andra program. Dessutom ser vi dem som våra blivande kollegor. De är en så självklar del av oss här på skolan, säger hon.

Emma Seijsing menar att handledarna på Mörbylånga kommuns VI-skolor är en stor anledning till att hon trivs så bra med sin utbildning.

- Man känner sig som en i gänget och blir alltid väl bemött. Det är som en väldigt lång arbetsintervju, säger hon.

Att få möjligheten att bli en VI-skola är en kvalitetsstämpel, då det bland annat ställs höga krav på tillräckligt erfaren personal som vill och kan gå handledarutbildningen.

- Vi är väldigt stolta över att vara en VI-skola och det är det senaste godkännandet från Linnéuniversitetet ett kvitto på, säger Liselott Sjöbom.

Under vecka 11 och 12 kommer VI-studenterna på Färjestadens skola att genomföra ett så kallat "skolövertagande".

- Det innebär att vi studenter tar över våra klasser, helt och hållet, under två veckor. Jag tror verkligen att det är ett tillfälle för oss där vi kommer växa och utvecklas som blivande lärare, säger Maria Martin.

- Det ska bli så roligt och spännande att få kliva fram och ta över hela undervisningen under två veckor, med allt vad det innebär, säger Julia Johansson.

Sidan uppdaterad 15 mars 2019 Kommentera sidan