Du är här: Start/Start/Nyheter/Vill du hjälpa till att samla in paraffinet?

Vill du hjälpa till att samla in paraffinet?

Paraffin har flutit in längs i stort sett hela östra kusten i Mörbylånga kommun. Många frivilliga lägger just nu ned mycket tid på att samla in paraffinet. Vill du också hjälpa till?

Paraffin har flutit in längs i stort sett hela östra kusten i Mörbylånga kommun. Enligt Kustbevakningen rör det sig sannolikt om rengöring av tankar som innehållit paraffinolja. När paraffinolja hamnar i vattnet stelnar det och bildar klumpar. Det finns inte något förbud mot rengöring av tankar med paraffinolja ute till havs.

Vill du hjälpa till?

Du är hjärtligt välkommen att delta i paraffinplockandet längs våra stränder. Ju fler vi är desto fortare och mer hinner vi få upp innan högvattnet och isen kommer.

Söder om Sebybadet och från Gårdby hamn till norra kommungränsen är färdigplockat. Däremellan finns långa sträckor som inte har besökts, men också sträckor som är färdiga. På kartorna här till höger är de färdigplockade sträckorna grönmarkerade.

Vi har placerat ut säckar att samla paraffinet i på tre ställen längs kusten:

  • Stenåsabadet, under fågeltornet
  • Skärlövs hamn, på den öppna toaletten på parkeringen
  • Sebybadet, på toaletten.

Lämna de fulla säckarna på dessa platser eller meddela kommunen, kommun@morbylanga.se, om ni samlat säckarna på något annat ställe så samlar vi upp dem.

Du deltar på egen risk

Alla frivilliga deltar på egen risk och utan ersättning från kommunen.

Ta med stövlar, handskar och oömma kläder. Se upp för sanka områden. Och glöm inte att njuta av den fantastiska naturen.

Tack för din insats!

 

- - - -

Om paraffin

Paraffin är en raffinerad mineraloljeprodukt som är ofarlig att hantera i den här formen. Det är oklart hur lång tid nedbrytningen tar i naturen. Det som flutit in till stränderna är samlat i klumpar av varierande storlek. De största är upp till 20 cm i diametern och de minsta småsmulor. I stort sett hela östra kusten i kommunen är drabbad i större eller mindre omfattning. I Borgholms kommun har endast mindre mängder påträffats.

Foto: Roland Nanberg
Foto: Roland Nanberg
Sidan uppdaterad 29 december 2014 Kommentera sidan