Du är här: Start/Start/Nyheter/Utbildningsministern praktiserade på Färjestadens skola

Utbildningsministern praktiserade på Färjestadens skola

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är ute på en kunskapsresa, där hon under 2019 och 2020 ska besöka och praktisera på en skola i varje län. Fredagen den 18 oktober var det Färjestadens skola och klass 3B:s tur att få besök av utbildningsministern.

Klasslärare Lilly Nilsson inledde matematiklektionen som för dagen handlade om sexans multiplikationstabell. Lektionen var både laborativ och kooperativ med några inslag av den mer abstrakta typen. Med hjälp av sång och rörelser tog klassen sig an uppgiften med stor entusiasm.

Anna Ekström höll i de sista tjugo minuterna av lektionen, där klassen med hjälp av ett spel, behövde lösa matematiktal från sexans tabell för att lyckas göra rent SÄPO-vakternas bilar.

Efter lektionen förklarade Anna Ekström varför hon ger sig ut på sin kunskapsresa.

– Det är så enkelt att sitta och skriva kurstexter och läroplaner och ta fram de stora målen. Till syvende och sist är det i undervisningen som det avgörs vad eleverna lär sig. Att vi har en alltmer ojämlik skola märks kanske mest i undervisningen. Skolorna har olika förutsättningar beroende på vilken skola man har, vilken elevgrupp det är och antalet behöriga lärare. Jag vill helt enkelt få lite jord under naglarna och stå bredvid en lärare som sliter hårt för att hålla kvaliteten i de lektioner som han eller hon ansvarar för, säger Anna Ekström och passar på att berömma klasslärare Lilly Nilsson och eleverna.

– Det var väldigt svårt att hålla i undervisningen, men samtidigt jättekul. Jag är väldigt glad att jag hade Lilly med mig. Jag såg hur eleverna kämpade hårt, och hur Lilly hjälpte de som behövde mer stöd och samtidgt utmanade de som gick lite fortare fram med svårare uppgifter. Det var väldigt skickligt gjort och eleverna var verkligen engagerade och ville lära sig, säger Anna Ekström.

Att utifrån en grundnivå, anpassa undervisningen med utmaningar både högt och lågt, är den stora utmaningen, menar Lilly Nilsson.

– Det är det viktigaste, svåraste och mest tidskrävande. När eleverna går hem ska de känna sig stolta och inte känt att de klarat en lägre nivå än kompisen bredvid, säger Lilly Nilsson.

I samband med Anna Ekströms praktik i klass 3B, gästades klassrummet även av Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande och Håkan Lindqvist (S), utbildningsnämndens ordförande.

Sidan uppdaterad 18 oktober 2019 Kommentera sidan