Du är här: Start/Start/Nyheter/Utbildning i ansvarsfull alkoholservering

Utbildning i ansvarsfull alkoholservering

Varje år anordnar Borgholms och Mörbylångas kommuner en gemensam utbildning i ansvarsfull alkoholservering för dig som är krögare, serveringspersonal eller ordningsvakt och som yrkesmässigt hanterar alkoholdrycker.

Vad är en lagom berusningsnivå? Hur beter sig en gäst? Hur ska jag neka en berusad gäst att dricka mer på ett bra sätt? Varför ska ungdomar under 18 år inte dricka alkohol? Dessa är några frågor du får möjlighet att diskutera under utbildningen Ansvarsfull alkoholservering (AAS). 

Förutom att du får kunskap om vad du praktiskt behöver tänka på i olika situationer som kan uppstå på krogen ingår följande moment: 

  • lagstiftning
  • negativa konsekvenser av alkohol, både medicinska och andra
  • arbetsmiljö, brandskydd, jämställdhet och trakasserier
  • nöjesrelaterat våld
  • narkotika på krogen
  • konflikthantering
  • hur en bra krog ska jobba för att undvika alla negativa konsekvenser.

Syftet med utbildningen är att minska våld och skador som är relaterade till alkoholkonsumtion på barer, nattklubbar och restauranger. Utbildningen ska också leda till att minska risken för överservering. Utbildningen är en del av att skapa en trygg och trivsam miljö för både gäster och personal.

På utbildningen medverkar representanter från restaurangbranschen, polis, räddningstjänst och kommunerna. 

Metoden "Ansvarfull alkoholservering" är en väl utvärderad metod. Den har bland annat visat att när berusningsnivån på gästerna sänks, så höjs omsättningen.

Datum: Kursen omfattar två dagar, 17 och 18 juni 2019. Efter genomförd utbildning får du ett diplom.

Plats: Hotell Skansen i Färjestaden

Anmälan: Du anmäler dig via e-post till malin.ekberg@morbylanga.se senast den 13 juni. Ange namn och kontaktuppgifter samt vilken restaurang du representerar. 

Kostnad: Gratis. Mörbylånga och Borgholms kommuner står för utbildningskostnaden.

Kontakt: Kommunernas respektive alkoholhandläggare svarar på dina frågor. Alkoholhandläggare i Mörbylånga kommun är Jonas Jansson, e-post: jonas.jansson@morbylanga.se, tfn: 0485-471 25

Sidan uppdaterad 15 maj 2018 Kommentera sidan