Du är här: Start/Start/Nyheter/På besök hos Mörbylånga kommuns enda vinproducent

På besök hos Mörbylånga kommuns enda vinproducent

Årets första företagsbesök tillsammans med kommunstyrelsens presidium gick till Håks vingård i Beteby. Här har det producerats vin i snart 20 år. Eva Gustafsson kommer från en lantbrukarfamilj, och har arbetat med alternativa grödor även tidigare.

Vid millennieskiftet kom idén om en öländsk vinodling. Eva arbetade tidigare på Systembolaget, så produktintresset har funnits länge.

Ett antal druvor provodlades, för att hitta ett par stycken som fungerade bra i ett något kallare klimat än de traditionella vinländernas. Under de första åren samarbetade Eva mer med andra odlare både på Öland och i andra delar av Sverige, men under senare år har ett eget vineri byggts upp i Beteby strax söder om Mörbylånga, för att hon ska kunna experimentera lite mer. Produktionen kräver en stor mängd handpåläggning, från att plantorna beskärs under vintern tills att etiketterna klistras på flaskorna.

Odlingen består av 3 500 stockar, som odlas helt utan konstbevattning. Produkterna har hyllats av Carl-Jan Granqvist, säljs i fyra av Systembolagets butiker, och på ett antal lokala restauranger. Skörden i september sker med hjälp av vänner och bekanta. Vi pratar mycket om förslaget att tillåta gårdsförsäljning, och vad det skulle innebära för de svenska vinodlarna. Ett mycket spännande och lärorikt besök, där vi fick veta mer om kemin bakom ett bra vin, och att rosé inte skapas genom att blanda rött och vitt vin. Tack Eva för lektionen.

Anna-Kajsa Arnesson (C), kommunstyrelsens vice ordförande, Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande, Eva Gustafsson och Henrik Yngvesson (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Sidan uppdaterad 24 januari 2020 Kommentera sidan