Du är här: Start/Start/Nyheter/Mörbylånga vattenverk vinnare av europeiskt innovationspris

Mörbylånga vattenverk vinnare av europeiskt innovationspris

Mörbylånga vattenverk var en av tre finalister till Water Reuse Europe Innovation Prize 2019. På måndagen mottog Mörbylånga kommuns representant på plats, Billy Gidö, priset under den europeiska konferensen.

Water Reuse Europe är Europas branschorganisation för vattenåtervinning. De delar årligen ut Water Reuse Europe Innovation Prize för att uppmärksamma banbrytande återvinningsprojekt som är i framkant inom vattensektorn i Europa.

Projektledaren Billy Gidö var på plats som representant för Mörbylånga kommun under den europeiska konferensen. Detta med anledning av att man var en av tre finalister till innovationspriset. Och när konferensen var avslutad stod det klart att Mörbylånga vattenverk vunnit. 

– Man är lite omtumlad just nu. Men såklart väldigt roligt att få gå upp och ta emot det här priset. VIlket arbete vi har gjort i Mörbylånga kommun och med vattenverket, säger Billy Gidö.

– Det är också roligt att se hur vi omnämns. Efter att jag mottagit priset kom bland annat en fransman fram och ville veta mer om vad vi gjort. Han visste inte om vårt vattenverk sedan tidigare men blev nu väldigt nyfiken. Det är också en positiv effekt, fortsätter Billy Gidö. 

Mörbylånga vattenverk och dess teknik har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt. Hösten 2018 var Mörbylånga vattenverk nominerat till priset som Årets nytänkare på Framtidsverkets Framtidsgala.

Om Mörbylånga vattenverk
Vattenverket baseras på andra vattenresurser än grundvatten, detta för att minska sårbarheten i vattenförsörjningen under torra år. Istället för grundvatten kommer därför både råvatten från bräckt grundvatten vid Kalmarsund samt utgående råvatten från Mörbylånga industrireningsverk att renas. Vattenverket har vid full produktionskapacitet möjlighet att producera 4 000 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Sidan uppdaterad 21 oktober 2019 Kommentera sidan