Du är här: Start/Start/Nyheter/Mörbylånga kommun presenterar stödpaket till kultur- och idrottsföreningar

Mörbylånga kommun presenterar stödpaket till kultur- och idrottsföreningar

Mörbylånga kommun utökar budgeten för kultur- och fritidsbidrag med 450 000 kronor med anledning av den pågående coronapandemin som påverkar hela samhället, inte minst föreningslivet.

Den pågående coronapandemin påverkar alla i vårt samhälle och inte minst föreningslivet. Såväl bredd som elit drabbas genom inställda arrangemang, cuper och egna aktiviteter, vilket medför stora inkomstbortfall för föreningarna. I många fall finns kostnaderna kvar. Mörbylånga kommun ger därför en utökad budget på 450 000 kronor för kultur- och fritidsbidrag att tillämpa på specifika stödåtgärder.

– Förenings- och kulturlivet är en enormt viktig del i samhället och särskilt på Öland som har en stark tradition och gemenskap i föreningslivet, säger Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare i Mörbylånga kommun.

Bland punkterna i paketet finns en hyresfri månad och anstånd på hyresfakturor. Det innebär att Mörbylånga kommun krediterar hyran för mars månad för ideella föreningar och ger upp till sex månaders anstånd på tidigare fakturerade hyror, om föreningen så önskar. Kommunen kommer även att utöka budgeten för förlusttäckningsstödet för kulturarrangemang och öppnar även upp för idrottsföreningar att kunna söka motsvarande för inställda idrottsevenemang.

Mörbylånga kommun gör det möjligt för föreningar att söka kommunalt aktivitetsstöd även för inställda aktiviteter under perioden 1 mars-30 juni 2020. Föreningar ges även anstånd på genomförande av redan beviljade kulturprojekt.

– Det här är ett paket som vi är glada över att kunna presentera. Våra föreningar och kulturarbetare är enormt viktiga för Mörbylånga kommun och vi vill verkligen göra allt vi kan för att deras så viktiga verksamheter ska kunna fortsätta sprida glädje och göra nytta även efter coronapandemin, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den sista punkten i stödpaketet är ett extrabidrag på tio procent på det årliga driftbidraget till föreningar med egna anläggningar och samlingslokaler.

– Vi vet om att många föreningar med ideella krafter och eldsjälar sliter hårt för att få verksamheterna att gå ihop. Därför känns det bra att vi kan presentera det här paketet, säger Anna-Kajsa Arnesson (C), kommunstyrelsens vice ordförande.

Punkterna i stödpaketet

1. Kreditering och anstånd med hyror
Vi krediterar hyran för mars månad för ideella föreningar.
Vi ger upp till sex månaders anstånd på tidigare fakturerade hyror om förening så önskar.

2. Förlusttäckning inställda kultur- och idrottsevenemang
Vi utökar budgeten för vårt förlusttäckningsstöd för kulturarrangemang och öppnar upp för att även idrottsföreningar kan söka motsvarande för idrottsevenemang.

3. Kommunalt aktivitetsbidrag
Vi gör det möjligt för föreningar att söka kommunalt aktivitetsstöd även för inställda aktiviteter under perioden 1 mars-30 juni 2020.

4. Beviljade kulturprojektmedel
Föreningar ges anstånd på genomförande av redan beviljade kulturprojekt.

5. Stöd till föreningsägda anläggningar och samlingslokaler
Vi ger ett extrabidrag på 10% på det årliga driftbidraget till föreningar med egna anläggningar och samlingslokaler.

Sidan uppdaterad 27 mars 2020 Kommentera sidan