Du är här: Start/Start/Nyheter/Mörbylånga är landets fjärde bästa klättrare i Svenskt Näringslivs ranking

Mörbylånga är landets fjärde bästa klättrare i Svenskt Näringslivs ranking

När Svenskt Näringsliv släpper årets ranking över Sveriges kommuner med det bästa företagsklimatet, finns Mörbylånga i den absoluta toppen bland klättrarna. Inte mindre än 103 placeringar har Mörbylånga klättrat, från plats 224 till plats 121.

När Svenskt Näringsliv släpper årets ranking över Sveriges kommuner med det bästa företagsklimatet, finns Mörbylånga i den absoluta toppen bland klättrarna. Inte mindre än 103 placeringar, från 224 till 121, har Mörbylånga kommun klättrat, vilket är mest i Kalmar län, och nummer fyra i topplistan över hela landets klättrare.

I kommunens verksamhetsplan finns ett mål att vi ska placera oss bland de 150 bästa kommunerna i landet i just den här undersökningen. Detta mål har vi alltså klarat med god marginal.

Vår placering är ett resultat av att såväl service- som tillsynspersonal drar åt samma håll, och näringslivsfrågorna är regelbundet förekommande på den politiska agendan. Det är också ett tydligt tecken på att samverkan mellan privat och offentlig sektor har stärkts under senaste åren, och man tar gemensamt ansvar för Mörbylånga kommuns utveckling.

- Näringslivsfrågorna har fått nytt fokus, vi har satsat medvetet på en ökad dialog med våra företagare, säger kommunalråd Henrik Yngvesson (M). Det finns fortfarande förbättringsbehov inom vissa områden, men vi är på god väg i rätt riktning.

Resultatet baseras till två tredjedelar på en enkät som ett antal av landets företagare svarade på under våren, där frågor om kommunens service, tillgången på kompetens och infrastruktur vägs mot ett sammanfattande omdöme. Statistik från SCB och UC skapar den återstående tredjedelen av rankingresultatet.

Solna tar förstaplatsen för åttonde året i rad, och bäst i Kalmar län är Mönsterås kommun på en 42:a plats. Nio av länets tolv kommuner har förbättrat sitt resultat. I landet är det två av tre kommuner som har ett bättre sammanfattande omdöme än vad de hade i 2014 års ranking.

Mer information om rankingen finns på www.foretagsklimat.se/

Sidan uppdaterad 15 september 2015 Kommentera sidan