Du är här: Start/Start/Nyheter/Kommunen på besök hos framgångsrik arbetsgivare

Kommunen på besök hos framgångsrik arbetsgivare

Denna vecka är det uppehåll i den formella företagsbesökskalendern. I torsdags däremot fick vår delegation bestående av kommunalråd, oppositionsråd, näringslivschef och näringslivsutvecklare ett varmt välkomnande av en av Mörbylånga kommuns största arbetsgivare.

Trots 15 år på nacken, ett flertal gasellutmärkelser och väldigt många anställda lever Brukartorget AB en något anonym tillvaro, för gemene man. I den så kallade målgruppen däremot är företaget väldigt välbekant.

Företagaet startade 2005 av Lena Norlander, som fortfarande leder verksamheten, även om det sedan 2017 ingår i Liv ihop-koncernen. Medan Brukartorget uteslutande erbjuder assistans till personer som omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), finns andra företag i koncernen som exempelvis erbjuder boenden.

Efter att i många år drivit processer som tillåter såväl företag, som bedriver assistansverksamhet, som kommunala enheter att erbjuda en kvalitativ vardag för personer med särskilda behov på ett så smidigt sätt som möjligt, försöker Lena numera att trappa ner.

Precis som många andra företag på vår ö, arbetar de just nu intensivt med att rekrytera semestervikarier. Mörbylånga kommuns låga arbetslöshet underlättar inte den processen. I samarbetet med övriga företag i koncernen har man lärt sig att när det letas efter personer med goda kunskaper i svenska i vår del av landet, kan tillräckliga kunskaper i syriska vara ett absolut krav någon annanstans. Lena visar att hon satsar på sina anställda genom att rekrytera de administrativa ledande befattningarna inom den egna personalgruppen. Kan man jobbet på golvet, kan man lösa alla andra situationer också, menar hon. Strategin verkar fungera bra, Amelie och Maria som vi träffar på kontoret har arbetat länge på företaget och berättar kunnigt och engagerat om sitt arbete och vad som skulle kunna underlätta för företagen i assistansbranschen, och vi hinner informera oss om såväl goda som mindre bra exempel. Vi tackar för en mycket lärorik eftermiddag.

På bilden från vänster: Henrik Yngvesson (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande, Susanne Bredesjö Budge, näringslivsutvecklare, Lena Norlander, Brukartorget, Anna-Kajsa Arnesson (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande, Maria Nygren Johansson, Brukartorget och Peter Marklund, näringslivschef.

Sidan uppdaterad 27 februari 2020 Kommentera sidan