Du är här: Start/Start/Nyheter/Nya vattenverket i Mörbylånga invigdes på kungligt vis

Nya vattenverket i Mörbylånga invigdes på kungligt vis

Under fredagen kunde Mörbylånga kommun stolt presentera att vattenverket i Mörbylånga är invigt. Den nya anläggningens unika teknik är ett viktigt steg till framtidens lösningar för att återanvända vatten. Detta har skapat ett stort intresse hos H.K.H Kronprinsessan Victoria och H.K.H Prins Félix av Luxemburg som deltog i invigningsceremonin.

– Det har varit en mycket lyckad invigning! Att få möjlighet att vara med och ta detta från start till mål är fantastiskt. Det är så roligt att se alla här och att vi snart är igång. Det betyder att frågan om vatten och anläggningen är viktig för många, säger en glad Peter Asteberg, projektledare för vattenverket.

Dagen började med att ett femtiotal representanter för kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun, leverantörer, branschorganisationer, grannkommuner och lokala företag fick mingla i det nya vattenverket. Därefter fick Peter Asteberg även personligen presentera vattenverket för Kronprinsessan Victoria, Prins Félix, landshövdingen i Kalmar län Thomas Carlzon och ordförande för Svenskt vatten Johan Persson.

Jordan Rogers från företaget Apateq i Luxemburg demonstrerar konstruktionen för inbjudna gäster.

Under dagen var det många som hyllade invigningen och anläggningen, däribland Henrik Andersson, Länsstyrelsen i Kalmar län, och Regine Ullman, Kalmar Vatten. 

– Det har varit en fantastiskt dag! Ni kan vara mycket stolta över den nya anläggningen. 

Vattenverket är utrustat med modern teknik och är inte beroende av nederbörd och grundvatten, vilket säkrar att nutidens och framtidens generationer har tillgång till rent och friskt dricksvatten, även under torra år.

Skål för nytt vatten

 Över 650 personer hade samlats för att delta i invigningsceremonin som inleddes med "Barfotavisan" som framfördes av kulturskolan i Mörbylånga kommun.

Elever från kulturskolan sjunger Barfotavisan.

Under invigningen var det tal av kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S), kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson och landshövdingen i Kalmar län Thomas Carlzon. Innovation, stolthet och samarbete var ord som återkom från alla talare. 

Efter talarna förklarade Kronprinsessan Victoria Mörbylånga vattenverk invigt genom att utbringa en skål i  ett specialtillverkat dricksglas av konstnären Robert Oldergaard. 

Från vänster: Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S), kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson (C), landshövdingen i Kalmar län Thomas Carlzon, Alice Gidö, H.K.H Prins Félix av Luxemburg, H.K.H Kronprinsessan Victoria, kommundirektör Ann Willsund

I solskenet efter invigningsceremonin fick Alice Gidö, 11 år, som tog det första spadtaget med grävmaskin våren 2018, den stora äran att klippa bandet innan programmet avslutades med att allmänheten fick besöka vattenverket, något som var mycket populärt och uppskattat. 

Sidan uppdaterad 12 juli 2019 Kommentera sidan