Du är här: Start/Start/Nyheter/På egna ben till och från skolan

På egna ben till och från skolan

Med start idag och fem veckor framåt deltar 14 mellanstadieklasser från Färjestadens skola, Smaragdskolan och Torslunda skola i utmaningen På egna ben. Utmaningen handlar om att få barn i årskurs 4-6 att ta sig till och från skolan genom att gå, cykla eller åka kollektivt istället för att skjutsas med bil.

På egna ben är uppbyggd som en spännande poängjakt där klasserna samlar poäng genom att gå, cykla eller åka kollektivt till och från skolan. Får man dessutom föräldrar, syskon och kompisar att välja ett alternativ till bil för att ta sig till skola eller jobb får man bonuspoäng. 

Samtidigt som poängjakten pågår skaffar sig eleverna värdefull kunskap om hållbara resor, miljö, hälsa och trafiksäkerhet genom övningar i den dagliga undervisningen.  

Alla klasser i Kalmar län tävlar mot varandra och de tio klasserna med högst poäng vinner pris. Varje vecka fram till måletappen har klasserna även möjlighet att kvalificera sig för utlottning av ett etappris. I Kalmar län arrangeras På egna ben av Kalmar, Västervik, Nybro och Mörbylånga kommuner. Totalt medverkar 69 klasser (1 467 elever). 

Därför är det viktigt att stå på egna ben

I Sverige som helhet skjutsas nästan en femtedel av mellanstadiebarnen dagligen med bil till skolan. En del föräldrar tycker att det känns säkrare än att låta dem gå eller cykla. Men att låta barnen själva ta sig till skolan ökar deras självständighet och ansvarstagande. Ökad rörelse gör också att de kommer till skolan piggare! Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.

Arrangör

På egna ben anordnas av Hållbart resande väst, som är Västra Götalandsregionen och Region Hallands projekt- och kompetensplattform för hållbart resande. I Kalmar län arrangeras På egna ben av Kalmar, Västervik, Nybro och Mörbylånga kommuner med finansiering av Energimyndigheten. Visionen är att alla barn ska lära sig om hållbara resvanor.

Mer information

Läs mer om utmaningen och följ kampanjen på webbsidan: www.paegnaben.se

Sidan uppdaterad 11 september 2020 Kommentera sidan