Du är här: Start/Start/Nyheter/Hjälp och stöd till näringslivet

Hjälp och stöd till näringslivet

Med anledning av det nya coronaviruset, covid-19, har Mörbylånga kommuns näringslivsenhet beslutat att inte bjuda in till några möten under den närmaste tiden. Det innebär bland annat att företagarfrukostarna som normalt genomförs i samarbete med Borgholms kommun och Ölands turismorganisation inte kommer att genomföras i april månad.

Vi följer utvecklingen löpande och återkommer med besked om företagarträffar längre fram. De företagsbesök som normalt sker under torsdagseftermiddagar kommer inte heller att genomföras. Dessa åtgärder innebär dock inte att vi inte vill ha kontakt med er företagare. Vi vet att många av er påverkas på olika sätt av den uppkomna situationen, och känner oro. Ni är givetvis välkomna att höra av er med era frågor via telefon eller e-post.

De flesta i näringslivet känner av det som händer i samhället, det ändrade beteendet, som påverkar både den globala och den direkta ekonomin. Jobb som inte blir av, problem i leveranskedjor och sjukfrånvaro. Många företagare prövas hårt.

Vi i offentlig sektor prövas på andra sätt. Inom kommunen kraftsamlar vi och ser över på vilket sätt som vi kan bidra till näringslivet på olika sätt. Här nedan har vi samlat en hel del information som vi hoppas ska kunna vara till hjälp för er företagare.

Vi går igenom det här tillsammans - och tillsammans kan vi hjälpa och stötta varandra!

Peter Marklund, näringslivschef
peter.marklund@morbylanga.se
Susanne Bredesjö Budge, näringslivsutvecklare
susanne.bredesjo.budge@morbylanga.se

 

Hur kan jag bidra och gynna den lokala näringen?

Privatperson

  • Fatta sansade beslut.
  • Handla lokalt!
  • Restauranger, butiker och hotell har öppet. Ät ute eller handla take-away!
  • Om du funderar på ett inköp – slå till, om du har möjlighet.
  • Köp presentkort!

Företagare

  • Hjälp varandra!
  • Handla lokalt – om du har möjlighet!
  • Om planerade möten blir digitala och uppkopplade – kan ni komplettera med take-away?

 

Hjälp för näringslivet

Med anledning av coronaviruset har regeringen vidtagit flera olika åtgärder för att minska de negativa effekterna som virusets framfart har orsakat näringslivet. Eftersom att allt sker i ett rasande tempo är det bra att hålla koll på de olika myndigheternas webbplatser för att hela tiden vara uppdaterad med den senaste informationen. Här nedan listar vi några länkar som kan vara bra för er företagare att känna till.

Den 16 mars lanserade regeringen ett stödpaket till näringslivet på över 300 miljarder. Bland åtgärderna finns att staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar och delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar.

Länkar

Sidan uppdaterad 18 mars 2020 Kommentera sidan