Du är här: Start/Start/Nyheter/Fyra år sedan vattenkrisen: "Det har gjorts fantastiska insatser"

Fyra år sedan vattenkrisen: "Det har gjorts fantastiska insatser"

Onsdag den 22 januari 2020 är det exakt fyra år sedan Mörbylånga kommuns dåvarande tekniske chef Niclas Beerman med flera kallade till presskonferens angående den rekordlåga grundvattennivån. Problemen gällde för hela Öland och både Mörbylånga och Borgholms kommun uppmanade invånarna till att spara på vattnet - som var på väg att ta slut.

Kjell Magnusson (C), ordförande i kommunfullmäktige minns tillbaka med stor förskräckelse.

– Det var det värsta jag någonsin varit med om som politisk förtroendeman. Bara tanken av att behöva välja ut var man skulle bli av med vattnet först var skrämmande. Utan vatten blir det inte mycket liv. Kris är ett ord som ofta missbrukas - men det här var verkligen en kris som löstes på ett positivt sätt, säger Kjell Magnusson.

Redan i maj månad samma år började man planera för ett avsaltningsverk i Mörbylånga och under sommaren och en bit in på hösten kördes tankbilar med dricksvatten från fastlandet. Dessutom byggde man tillsammans med Borgholm och Kalmar klart en överföringsledning från fastlandet till Öland på rekordfart, som stod klar till sommaren 2016.

– Det var helt otroligt att de lösningarna kom på plats så snabbt, konstaterar Kjell Magnusson.

Utöver dessa insatser har Mörbylånga kommun färdigställt överföringsledningar för vatten och spillvatten mellan Färjestaden och Norra Möckleby, från Norra Möckleby till Gårdby och från Degerhamn till Grönhögen, inklusive en råvattenledning som färdigställdes 2018.

– Mycket har hänt på kort tid och det har gjorts för att säkra tillgången på vatten för våra medborgare och besökare för lång tid framöver. Vi har till exempel gjort anslutningar av befintliga områden till vatten och avlopp och hunnit inviga tre nya vattenverk de senaste fyra åren. Om man tänker på storleken av vår kommun så är det en otrolig resa vi har gjort, säger Peter Asteberg, projektledare på Mörbylånga kommun.

Den 12 juli 2019 invigdes Mörbylånga vattenverk med kunglig glans. Såväl H.K.H. Kronprinsessan Victoria som H.K.H. Prins Félix av Luxemburg var med och invigde verket som vid full kapacitet kommer producera dricksvatten ut till det kommunala VA-nätet dels genom bräckt vatten och dels genom processvatten från industrireningsverket i Mörbylånga. För den innovativa tekniken har Peter Asteberg och hans lag mottagit flera priser och utmärkelser. Bland annat europeiska vattenpriset Water Reuse Europe Innovation Prize och Xylem-priset.

– Givetvis är det roligt att vårt vattenverk uppmärksammas både nationellt och internationellt. Det ligger ett hårt lagarbete bakom detta och jag är stolt över att vi i Mörbylånga kommun går i bräschen för det här, säger Peter Asteberg.

Kjell Magnusson är nöjd över satsningarna som har genomförts.

– Det känns tryggt att vi inom överskådlig tid inte ska behöva uppleva detta igen. Det har gjorts fantastiska insatser som vi alla ska vara stolta över, säger han.

VA-chefen Jens Olsén meddelar att nivåerna i vattentäkterna ligger på normal nivå och fylls på i lagom takt.

– Tillsammans med den plan som finns för VA-utbyggnad så ser det onekligen bra ut inför framtiden, konstaterar han.

Urval av Mörbylånga kommuns vattensatsningar sedan januari 2016:

Färdigställt tre stycken vattenverk, varav ett avsaltningsverk:
- Triberga vattenverk, färdigställt 2016
- Degerhamns vattenverk, färdigställt 2018
- Mörbylånga vattenverk, färdigställt 2019

Överföringsledningar för vatten och spillvatten:
- Färjestaden till Norra Möckleby, färdigställd 2016
- Norra Möckleby till Gårdby, färdigställd 2018
- Degerhamn till Grönhögen, inklusive en råvattenledning, färdigställd 2018

Anslutningar av befintliga områden till vatten och avlopp:
- Bröttorp (2016)
- Bostorp (2016)
- Årsvik (2016)
- Bläsinge (2018)
- Hagby (2018)
- Övra Ålebäck (2018)
- Ventlinge (2018)

Ersatt befintliga, omoderna biodammar med pumpning av spillvatten till moderna reningsverk:
- Norra Möckleby (2016)
- Gårdby (2018)
- Albrunna (2018)

Sidan uppdaterad 22 januari 2020 Kommentera sidan