Du är här: Start/Start/Nyheter/Välkommen till invigning av utställning om mat och dryck i Mörbylånga

Välkommen till invigning och utställning om mat och dryck i Mörbylånga

Lördag den 12 juni invigs utomhusutställningen Spot-on - Mat och dryck i Unika historiska Kalmar län! på torget i Mörbylånga. Utställningen fokuserar på Kalmar län som ett starkt område för livsmedelsproduktion och pågår till den 19 september.

Utställningen berättar om länets brukningsmetoder på bond- och herrgårdar under 1800- och 1900-talen, jordbrukets utveckling i länet, 1900-talets förändringar inom livsmedelsproduktion med nya uppfinningar, länets växtodling, Södra Ölands odlingslandskap och utvecklingen av livsmedelsindustrin med sina kvarnar, mejerier, konservfabriker, bryggerier och sockerbruk.

- Det är väldigt roligt att kunna få visa utställningen "Spot on – Mat och dryck i Unika historiska Kalmar län" just vid torget i Mörbylånga. Platsen ligger i det fantastiska och unika världsarvet södra Ölands odlingslandskap som har stor betydelse för länets livsmedelsproduktion både genom sin långa historia och innovativa utveckling i samtiden, säger Maja Heuer, projektledare för Unika historiska Kalmar län.

Kalmar län har en stark livsmedelssektor. Här har de gröna näringarna alltid haft stor betydelse. Länet är och har varit ett överskottsområde för kött, fisk, mejeriprodukter, spannmål och bär. I länet lever idag lite mer än två procent av landets befolkning. Men här produceras 95 procent av landets bönor, mer än 25 procent av landets kyckling och mer än tio procent av mjölken, äggen och nötköttet. Här finns goda naturliga förutsättningar för jordbruk och ett milt klimat som gynnar livsmedelsproduktionen. Det finns också många aktörer inom förädlingsindustrin, stor och små. De senaste åren har Kalmar län också legat långt framme vad det gäller innovation inom matområdet. Alltfler har börjat odla ekologiskt och öppnat gårdsbutiker, gårdsslakterier och mindre mejerier.

Program

14.00 Invigning på torget i Mörbylånga

Invigningstalare är Maja Heuer, projektledare, Unika historiska Kalmar län och Per-Olov Johansson (C), ordförande kultur- och tillväxtnämnden, Mörbylånga kommun

14.30 Vandring genom den gamla köpingen av Elisabeth Engqvist, Mörbylånga hembygdsförening

Om projektet Unika historiska Kalmar län

Unika historiska Kalmar län är ett treårigt samarbetsprojekt som syftar till att näringslivsutveckla kulturmiljöer i regionen i samarbete med småföretag och föreningar. I samband med det visas det olika utställningar i form av det återkommande utställningsformatet "Spot on" som sätter ljus på dessa teman. 

Med utgångspunkt i historien ska projektet skapa former för att berätta nya och gamla historier som ger sammanhang och perspektiv. Detta bidrar till att fler besökare nyttjar kulturarvet vilket skapar möjligheter för regional tillväxt genom nya produkter för besöksnäringen.

Vi vill att fler människor ska upptäcka Kalmar läns rika kulturarv. Besöka platser, ta del av kulturarv och berättelser samt börja fundera på varför det idag ser ut som det gör. När företag och föreningar paketerar kulturarvet på ett attraktivt sätt kommer vi att se ett ökat intresse för platser, människoöden och vår gemensamma historia.

Kalmar kommun och Kalmar läns museum är projektägare. Övriga partners är Emmaboda kommun, Hultsfreds kommun, Högsby kommun, Mörbylånga kommun, Nybro kommun, Oskarshamns kommun, Torsås kommun, Vimmerby kommun, Västerviks kommun, Region Kalmar län, Länsstyrelsen i Kalmar län, Linnéuniversitetet, Destination Kalmar, Kalmar läns hembygdsförbund och Ölands hembygdsförbund.

Projektet sträcker sig från januari 2021 till april 2023 och finansieras av deltagande aktörer och av EU:s regionalfond.

Läs mer om projektet: https://uhko.kalmar.se/om-projektet.html

Foto: Kalmar läns museum

Sidan uppdaterad 8 juni 2021 Kommentera sidan