Du är här: Start/Start/Nyheter/Företagsbesök i östra Ölands största tätort

Företagsbesök i östra Ölands största tätort

Torsdagen den 6 februaris företagsbesök ägde rum på östra Öland hos Ebba Frankenstein och Markus Rudestig. På bilden från vänster: Anna-Kajsa Arnesson (C), kommunstyrelsens vice ordförande, Peter Marklund, näringslivschef och Markus Rudestig.

För ungefär ett år sedan startade Ebba Frankenstein sin chokladtillverkning i en liten stuga på sin tomt mitt i Gårdby. Efter att ha vuxit upp i Kalmar, tillbringat ett antal år i Stockholm bestämde hon sig för att sadla om, och satsa på choklad. Ettårig utbildning i Schweiz ledde till praktik i Skottland, och sedan tillbaka till Sveriges huvudstad. Då storstadslivet slutat locka och familjen flyttat till Öland, var det i Gårdby som Ebba hamnade. Hon berättar att byn har tagit emot godsaksentreprenören med öppna armar.

Förutom praliner och chokladkakor tillverkar hon även tårtor. Ebba berättar passionerat om det handgjorda i såväl produkterna som paketeringen. Såväl askar som kassar viks för hand.

Den lilla butiken är öppen på helgerna året runt, och hon har även testat på att erbjuda chokladprovning. Ebba har mängder av utvecklingsidéer men tänker inte starta någon fabrik. Själva företagande utvecklas just nu inom inkubatorn Kreativa Öland. Ett koncept som har hjälpt kreatören att tänka mer ekonomiskt. Vi tackar för att spännande besök och önskar lycka till!

Några hus längre bort står Markus Rudestig och drar el i ett hus som genomgår en renovering. Han utgår från Norra Möckleby och utför sina tjänster inom el-branschen nästan uteslutande på Öland.

Rudestigs elektriska är ett enmansföretag som Markus tagit över från sin pappa, som fortfarande är delaktig vid enstaka tillfällen när hjälp behövs. Markus berättar att branschen har förändrats under de år han har varit aktiv, smarta-hem-lösningar kräver en annan sorts kompetens som yngre elektriker har vuxit upp med, medan personer med längre erfarenhet får vidareutbilda sig löpande. Erfarenheten ger dock ofta fler fördelar i längden.

Vi får lära oss mycket om hur el-utbildningarna fungerar i praktiken, och att det är vanligt för många enmansföretagare att samarbeta dels med dels med större entreprenadföretag för att genomföra större byggprojekt. Rudestigs elektriska bjöd på ett lärorikt besök mitt i Markus vardag. Stort tack för att du tog dig tid för våra frågor.

Sidan uppdaterad 10 februari 2020 Kommentera sidan