Du är här: Start/Start/Nyheter/Eldning och valborgsfirande

Eldning och valborgsfirande

Den sista april välkomnar vi våren med valborgsmässofirande. På Öland är det i nuläget inget generellt eldningsförbud men räddningstjänsten uppmanar till stor försiktighet.

Oavsett om du deltar vid en valborgsbrasa eller eldar hemma uppmanar Räddningstjänsten Öland till stor försiktighet. Det är torrt i skog och mark. När det gäller mindre rishögar rekommenderar räddningstjänsten att dessa körs till återvinningscentraler istället för att eldas upp.

Just nu är det inget generellt eldningsförbud men Räddningstjänsten Öland följer väderprognosen dagligen och kan när som helst införa eldningsförbud om väderförhållandena ändras. Mörbylånga kommun, Borgholms kommun och Räddningstjänsten Öland meddelar på sina respektive webbplatser och i sociala medier om prognosen förändras.

Den som tänder en eld är alltid ansvarig för att den släcks och man måste alltid ha koll på att elden inte startar igen. Att elda kan innebära risker för människor, egendom och miljö. Väderförhållanden, bränslets egenskaper och omgivningen kan påverka och förändra eldens beteende. Därför ska du alltid vara försiktig när du eldar.

Varje kommun har regler för vad som gäller kring eldning

Särskilt för Mörbylånga kommun:
Eldning inom område med detaljplan är tillåtet till och med 30 april 2019.

Särskilt för Borgholms kommun:
Eldning inom område med detaljplan är förbjudet under tiden 1 april till 30 september. För Valborgsmässoeld och liknande krävs dispens av miljö- och byggnadsnämnden.

Såhär firar du säkert - tips från DinSäkerhet.se

På webbplatsen www.dinsakerhet.se finns information om hur du eldar säkert. Där finns också en checklista som hjälper dig att elda säkert utomhus.

Webbplatsen DinSäkerhet

Sidan uppdaterad 29 april 2019 Kommentera sidan