Du är här: Start/Start/Nyheter/Eketorps borg öppnar för säsongen

Eketorps borg öppnar för säsongen

På torsdag, 21 maj, slår Eketorps borg upp sina portar för besökare. I år bjuder borgen på flera nyheter. En utställning om Ölands fornborgar visas i borgmuseet, i entrébyggnadens nya utställningshall visas fotografier av Annika Gustavsson och bilder från utgrävningarna av Eketorps borg.

För den fikasugne som besöker borgen finns också möjlighet att avnjuta lokalproducerad fika. Inledningsvis kommer borgen att vara öppen torsdag – lördag klockan 10.00-16.00.

- Vi ser fram emot att öppna borgen och vi gör det med förhoppningen att folk i vårt närområde ska upptäcka Eketorps borg och se oss som ett utflyktsmål i sommar. Vi kommer att följa myndigheternas råd och rekommendationer noga, säger Stefan Ahlgren, borgchef.

Under våren har arbetet fokuserat på att anpassa verksamheten efter situationen med det nya coronaviruset, covid-19. Några exempel på anpassningar är:

  • Utökade avstånd mellan borden i caféet både inne och ute.
  • Inga fysiska guidningar genomförs, det finns en digital guide som gör att besökaren kan gå en guidning på egen hand.
  • Det kommer att finnas goda möjligheter att sprita händerna på flera platser i borgen.
  • I år kommer borgen att vara kontantfri.
  • Eketorps borg erbjuder stora utrymmen och de aktiviteter som genomförs är till största delen utomhus.

Eketorps borg är en återuppbyggd fornborg på Ölands stora alvar. Borgen ligger mitt i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Innanför borgens kalkstensmur finns rekonstruerade hus från järnålder och medeltid. Mörbylånga kommun tog ansvar för driften av Eketorps borg år 2019.

Sidan uppdaterad 19 maj 2020 Kommentera sidan