Du är här: Start/Start/Nyheter/Coronaviruset och covid-19

Coronaviruset och covid-19

[Uppdaterad 08.00 - 2020-08-11] Mörbylånga kommun följer utvecklingen och de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och från Region Kalmar län. Vi har nu en allmän smittspridning i hela Kalmar län.

Så arbetar Mörbylånga kommun just nu

Mörbylånga kommun följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och följer nationella och regionala myndigheters beslut och rekommendationer.

Alla kommunala verksamheter arbetar aktivt för att begränsa spridningen av coronaviruset och covid-19.

Tillsammans kan vi minska smittspridningen

Vi behöver fortsatt hjälpas åt för att minska smittspridningen och på så sätt skydda både oss själva och andra. Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer – för allas skull.

Tvätta händerna, håll avstånd, hosta och nys i armvecket och stanna hemma om du känner minsta förkylningssymptom.

Vanliga frågor och svar om coronaviruset

Mörbylånga kommun mottar dagligen frågor från kommunmedborgare om arbetet kring våra verksamheter. Med anledning av detta har vi upprättat en sida med frågor och svar.  Där finner du svar på de vanligaste frågorna som vi får just nu. Sidan uppdateras löpande.

Klicka här för att komma till vanliga frågor och svar.

Råd och rekommendationer vid badplatser

För dig som ska besöka någon av våra stränder i kommunen gäller föreskrifter och allmänna råd  från Folkhälsomyndigheten, och andra myndigheter. 

Håll avstånd till varandra och besök inte en badstrand om du känner dig sjuk.

I Mörbylånga kommun har vi en mobilapp som visar beläggning på våra badstränder i realtid. Med hjälp av den kan du ta ansvar och välja att besöka en badstrand där det är färre besökare och enklare att hålla avstånd. Appen laddas ned där appar finns: Appstore och Google Play. Appen heter Mörbylånga kommun. 

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridning av covid-19 vid badplatser.

Rapportering av trängsel via e-tjänst

Genom en ny e-tjänst vill kommunen identifiera platser där trängsel kan uppstå. Detta med hjälp från medborgarna.

I e-tjänsten kan medborgare och besökare rapportera om platser där många människor samlats och trängsel uppstått. E-tjänsten finns både på kommunens webbplats och i kommunens mobilapplikation.

Du hittar e-tjänsten här.

Information till näringslivet med anledning av coronaviruset

Här hittar du som företagare nyttig information om vilka stödåtgärder som kan vara aktuella för just ditt företag samt hur du som medborgare kan vara med och stötta det lokala näringslivet. Du hittar näringslivsinformationen här.

Information till vårdnadshavare inom förskola och skola

Alla verksamheter inom förskola och skola i Mörbylånga kommun är öppna och vi är förberedda på att bedriva en trygg och säker verksamhet även om det skulle tvingas ske med färre personal. 

Det viktiga är att minska smittspridningen och därför ska sjuka barn stanna hemma. Vi har fått frågan om barn ska stanna hemma med en enkel förkylning och svaret är ja, eftersom ingen kan veta orsaken till förkylningen och enligt 1177.se kan symptomen från Coronavirus vara just som vid en enklare förkylning.

Har du frågor? Titta gärna in på våra "Frågor och svar". 

Säkra mötesplatser på våra äldreboenden

Från och med den 1 april råder besöksförbud på kommunens samtliga äldreboenden. Beslutet fattades av regeringen den 30 mars och är en åtgärd för att förhindra smittspridning av nya coronaviruset, covid-19. Detta innebär att det inte är tillåtet att besöka kommunens äldreboenden vare sig man är frisk eller sjuk.

I Mörbylånga kommun har vi upprättat säkra mötesplatser vilket innebär att du som vill möta din anhöriga kan göra det under säkra former med ett visir emellan er. Hör av dig till den enhet din anhörig bor på för att stämma av en tid då ni kan träffas.

Samtliga äldreboenden i kommunen har ipads så att digitala möten kan genomföras. Vill du som anhörig ha ett digitalt möte med din anhörig vänd dig till det boende det berör för vidare dialog. 

Restriktionerna ovan har införts för att så långt det är möjligt förhindra att nya coronaviruset covid-19 sprids inom äldreomsorgen. 

Restriktioner för besök på LSS-boenden

Vänner och anhöriga bör undvika onödiga besök på kommunens LSS-boenden samt aldrig genomföra besök om du har luftvägssymptom.

Syftet är att skydda våra mest utsatta riskgrupper från smitta.

Vi finns till för dig!

De uppmaningar och åtgärder som sätts in för att fördröja smittspridning och antalet insjuknande i coronaviruset covid-19 kan innebära sociala påfrestningar. Hos Individ- och familjeomsorgen kan du få råd och stöd med olika sociala frågor.

Exempelvis råd utifrån din privata ekonomi och ekonomisk hjälp om du inte kan försörja dig. Eller om du som barn/ungdom har det jobbigt hemma, är orolig eller mår dåligt.

Du kan också vända dig till oss om du misstänker att ett barn eller ungdom far illa. Få råd och stöd om du känner oro för dina eller någon annans alkohol-, drog- eller spelvanor, Samt om du upplever hot eller våld i familjen. Kanske du som äldre behöver stöd och hjälp för att klara din vardag?

För att komma i kontakt med Individ- och familjeomsorgen - klicka här för kontaktuppgifter.

Evenemang

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer stoppas
Regeringen har beslutat att från och med söndag 29 mars stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

  • Med allmän sammankomst menas till exempel demonstrationer, föreläsningar, konferenser, teaterföreställningar, konserter och liknande.
  • Med offentlig tillställning menas till exempel tävlingar och uppvisningar inom idrott, danstillställningar, tivolinöjen, marknader och mässor.

I vår egen verksamhet gör vi en bedömning i varje enskilt fall där vi arrangerar möten och evenemang med färre deltagare än 50 personer.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett stöd för riskbedömnning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19.

Frågor om coronaviruset? Ring 113 13

Har du frågor om coronviruset och covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Misstänker du att du är smittad av coronavirus? Ring 1177

Om du rest i utsatta områden eller träffat någon som har rest i dessa områden och uppvisar symptom ska du kontakta sjukvården genom att ringa till 1177 (Vårdguiden).

Så pratar du med ditt barn om Coronaviruset

Media rapporterar intensivt om Coronavirusets framfart och diskussionerna om viruset går varma även kring middagsbord och på skolgårdar. Det kan väcka känslor och tankar hos barn som är viktiga att fånga upp. 

Se film och läs om hur du pratar med ditt barn på 1177. 

Folkhälsomyndigheten - information och svar på frågor

Krisinformation - information från myndigheter

På Krisinformation.se hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset corona, smittspridning och hanteringen av utbrottet:

Källkritik

Information är aldrig helt neutral, utan syftar oftast till att på något sätt påverka mottagaren.
Vi ser att oron i vissa grupper på sociala medier är stora. Fråga gärna ursprungskällan (alltså Mörbylånga kommun) direkt om det är något ni vill veta gällande hur vår organisation arbetar då vi gärna bidrar till, förutom minskad smittspridning, även minskad ryktesspridning.

Du kan läsa mer om källkritik här.

Information på andra språk/Information in other languages

Mörbylånga kommuns webbplats samt Folkhälsomyndighetens webbplats finns information på olika språk om hur du kan skydda dig från smitta.

The corona virus, in English

The risk of being infected by the coronavirus (covid-19) in Sweden is low, according to the Public Health Agency of Sweden (Folkhälsomyndigheten). However, The Municipality of Mörbylånga pays close attention to any updated advice given by the Public Health Agency of Sweden.

If you have questions about symptoms you may have, please call the Region health line 1177 (phone number +461177). The support line is answered and staffed by medical personnel.

The Public Health Agency of Sweden has collected frequently asked questions about symptoms of the virus and how it's spreading from one person to the next.

Sidan uppdaterad 29 juni 2020 Kommentera sidan