Du är här: Start/Start/Nyheter/Capellagården utsedd till Årets Formbärare i Småland

Capellagården utsedd till Årets Formbärare i Småland

Föreningen Svensk Form har utsett Capellagården till Årets Formbärare i Småland. Utmärkelsen syftar till att lyfta fram och belöna personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region.

Det är åttonde året i rad som Svensk Forms 13 regionalföreningar har utsett varsin Formbärare. Priset delades ut i samband med föreningens födelsedag som firas i hela landet den 6 oktober. Måndagen den 11 oktober åkte kommunalråd Matilda Wärenfalk (S) och kommundirektör Ann Willsund till Capellagården för att gratulera skolans rektor Bodil Anjar och ordförande i Capellagårdens stiftelse Hans Ahlin till utmärkelsen.

– Det är en stor förmån att ha Capellagården i vår kommun. Vi värdesätter samarbetet mellan oss och utvecklar hela tiden nya projekt tillsammans, allra senast upplevelsedagen för eleverna i årskurs 5. Att få denna uppmärksamhet och erkännandet som utmärkelsen betyder, är oerhört värdefullt för Capellagården men också för Mörbylånga kommun, säger Ann Willsund, kommundirektör.

Så lyder motiveringen:

Capellagården har verkat i 60 år, hela tiden med hantverket och handens görande i centrum. Med material, teknik, hantverk och form i fokus, men också platsens självklara roll för helheten.
Skolan bottnar i Carl Malmstens tradition och tankegångar med inspiration från det gamla bondesamhällets sätt att leva i arbetsgemenskap och självhushållning. Begrepp som idag är mera aktuella än någonsin i arbetet för ett hållbart samhälle.

Tillgång till verkstäder och gedigen lärarkompetens inom respektive fack tillsammans med det praktiska görandet och handens upprepning ger eleverna en god hantverksgrund och materialkännedom som bas i deras skapande. En kompetens som ger dem både trygghet och frihet i deras vidare utövande. Det lokala och det globala paras genom internationella elever och gästföreläsare från när och fjärran. Genom sommarkurserna kan den intresserade allmänheten få del av skolans lärmiljö.

Under sommarhalvåret är skolan också en länk i den öländska besöksnäringen med utställningar, tillgång till strövtåg i prunkande trädgårdsrum, plantskola och trädgårdsbutik, och sedan några år också ett trädgårdscafé i skolans anda.

Skolan lever i traditionen och förhåller sig till samtiden i en god hållbar förening.

Mer information

Mer information om utmärkelsen Årets Formbärare 2020 finns på Svensk Forms webbplats

Sidan uppdaterad 13 oktober 2020 Kommentera sidan