Planprogram Mörbylånga Hamn, Norra Viken och Sockerbruksområdet
I framtiden kan Mörbylånga utvecklas till en mer levande tätort och med ett större bostadsbestånd. Här kan boende och besökare möta nya bostadsmiljöer och gröna offentliga rum som bidrar till ett mer levande och besöksrikt samhälle.

Syfte
Planprogrammets syfte är att belysa befintliga förhållanden för att övergripande kunna föreslå markanvändning för bostäder, verksamheter, hamn, kultur, service, samt natur och park. Avsikten är att skapa goda förutsättningar för den framtida detaljplaneläggningen.
Planprogrammet föreslår en förtätning av bostäder och olika sorters verksamheter. Syftet är att ge förutsättningar för ett större bostadsbestånd och en mer levande tätort. Eftersom Mörbylånga är omgärdat av hav och jordbruksmark ses förtätning som ett gott sätt att hushålla med marken.
Samtidigt föreslås att bevara och utveckla flera av de grönområden som är karaktäriserande för Mörbylånga, såsom Bruksparken med sina dammar och höga vallar som bildades under sockerbrukets verksamma år och Mörbylångaparken som anlades som köpingens stadspark.
Välkommen att lämna synpunkter
Mellan den 29 maj och den 18 juni är Planprogrammet ute på samråd och medborgare, företag och myndigheter kan lämna synpunkter.
Alla handlingar finns på kommunens webbplats men går också att läsa i kommunhusets reception och biblioteket i Mörbylånga. På webben finns det information om hur man lämnar synpunkter. Under hela samrådstiden är alla välkomna att höra av sig till kommunen om man har funderingar.

Vad händer efter samrådstiden?
Efter samrådet sammanställs inkomna synpunkter i en samrådsredogörelse. Beroende på synpunkternas karaktär och omfattning tas det ställning om det ska bearbetas in i planprogrammet eller inte.
Planprogrammet syftar till att ge stöd åt kommande planering. Det innebär att detaljplaneprocesser kommer att ta över, efter planprogrammets färdigställande, och mer detaljerade utredningar och förslag för olika delar tas fram. I de processerna kommer det finnas möjlighet att lämna synpunkter igen och på mer detaljerade nivåer.
Hålltider
Samråd maj-juni 2023
Godkännande, att utgöra underlag för detaljplanering, sept-oktober 2023
Medborgardialog
Under samrådet för planprogrammet som pågick 20 augusti – 5 november 2018 samlade vi in synpunkter på olika sätt. Vi tackar alla som har varit delaktiga i samrådet!
- Vi träffade allmänheten och olika fokusgrupper, såsom föreningslivet i Mörbylånga, på stadsvandringar och på möten på Mörbylånga bibliotek.
- Elever i årskurs 9 på Skansenskolan tog fram modeller över programområdet utifrån sina egna framtida visioner.
- Vi hade en enkät ute med totalt 145 svarande.
- Vi fick in 32 yttranden ifrån myndigheter, föreningar och privatpersoner.
Generella synpunkter
- Vi fick in synpunkter på att det behövs fler bostäder i Mörbylånga. En ökad befolkning ses som något positivt, vilket kan bidra till en mer levande köping. Många förslag på platser för förtätning med bostäder inom programområdet lämnades.
- Mörbylångas grön- och rekreationsområden är högt uppskattade och ses som något som profilerar Mörbylånga. Samtidigt var det enighet om att kan de förbättras på många sätt.
Hamnområdet
Flertalet uttryckte en uppskattning av hamnen som en allmän träffpunkt och som en speciell plats som utmärker Mörbylånga. Denna träffpunkt vill man bevara och vidareutveckla. Det lämnades synpunkter på att ha kvar de verksamheter som finns där idag och att utöka med andra verksamheter såsom exempelvis en restaurang. Badplatsen Balken är uppskattad men kan utvecklas med exempelvis ett trädäck.
För att ej privatisera hamnområdet kom förslag på att placera bostäder och hotell öster om kajområdet. Det fanns dock även åsikter om att bostäder bör placeras på kajområdet för att det är ett eftertraktat läge. Flera vill gärna bevara vissa befintliga byggnader i hamnen som vittnar om hamnens historia, såsom Segelladan och Engströms röda byggnad längst i norr.
Sockerbruksområdet
Många uttryckte en önskan om att ta tillvara på Zokker och göra om det till ett förenings- och kulturhus. Om man river den gröna plåttillbyggnaden skulle en trivsam utemiljö kunna skapas mellan Zokker och Kamerala Villan som knyter ihop området.
Återvinningscentralen upplever de närboende som ett störande element som bör flyttas.
Vid Zokker och längs kanalen söder om Sockerbruksparken kom förslag på att utveckla ett aktivitetsområde, som skulle tillföra platsen mervärde och göra det intressant att gå ifrån Sockerbruksområdet och vidare till hamnen.
Bostäder i Sockerbruksområdet diskuterades, exempelvis norr om återvinningscentralen om den flyttar, och norr om villorna på Parkvägen. Även på den f.d. Hästhoppningsparken öster om gamla Coop kom bostäder på tal, som ett sätt att använda en underutnyttjad yta och skapa en mer sammanhängande stadsmiljö.
Fler synpunkter
- Under mötena fick vi in ytterligare synpunkter, vilka är sammanställda i ett kartformat över Mörbylånga hamn, Norra Viken och Sockerbruksområdet.
- Det finns även en sammanställning på enkätens svar och kommentarer.
- Alla inkomna yttranden finns även sammanställda i en samrådsredogörelse.
Synpunkter
Synpunkter lämnas skriftligt till:
miljobygg@morbylanga.se
eller skicka per post till:
Mörbylånga kommun
Plan och Bygg
386 80 Mörbylånga