Du är här: Start/Näringsliv & Arbete/Sommarföretagare UngDrive/En ung företagare

En ung företagare

UF-företag under gymnasiet, Sommarföretag på sommarlovet och nu inspiratör på Ung Företagsamhet i Kalmar län. Möt driftiga Josefine Nilsson från Öland och ta del av hennes syn på entreprenörskap för unga.

Vem är Josefine?
Jag är en tjej på 19 år som jobbar på Ungföretagsamhet som skolinspiratör. Jag studerade samhällvetenskapliga linjen på gymnasiet med inriktning media. Förra läsåret drev jag även ett UF-företag. Jag är nyfiken och vill alltid lära mig nya saker och ställas inför utvecklande utmaningar.

Vad gör du en vanlig dag på UF?
Med tanke på att jag jobbar som skolinspiratör är en stor del av mitt jobb att träffa elever. Att föreläsa om vad det innebär att vara en ung företagare, men även inspirera dem med mitt UF-år. Jag berättar om mina motgångar och framgångar, som har genererat otroligt mycket lärdomar och kunskap.

Viktigaste lärdomarna från UF- och Sommarföretag?
Under mitt UF-år och sommarföretag fick jag lära mig allt om hur det är att driva ett företag. Allt från, marknadsföring, bokföring, försäljning och projektledning. Samtidigt som man ställs inför nya utmaningar och saker som man aldrig tidigare gjort. Planering och sammarbete är två saker jag lärde mig är otroligt viktigt.

För vem passar ett Sommarföretag?
Att driva ett sommarföretag eller UF-företag under skoltid passar alla. Det är något som alla kan göra och klara av. Allt handlar om engagemang och att man driver ett företag man tycker är roligt, då lär man sig som mest. En person som är nyfiken på att komma ut i verkligheten och lära sig genom att testa, samt en person som har ett eget driv och vill utvecklas passar det utmärkt för. I ett företag finns det många olika roller, så som att vara ekonomiansvarig eller försäljningsansvarig, vilket gör att det kan passa alla oavsett vilken personlighet man har.

Vad för produkter arbetade ni med i ert UF-företag/Sommarföretag?
Det företag jag drev tillsammans med två klasskompisar hette Organic Haircare UF. Vi tillverkade och sålde ett helt ekologiskt schampo. En produkt som är bra både för individen, miljön och framtiden. Vi vann tre kategorier på den regionala UF-mässan och deltog under SM i Ungt Företagande. Därefter bestämde vi oss för att driva vidare vårt företag som ett Sommarföretag. Att driva ett UF-företag kan leda till något så stort, det finns otroligt många möjligheter vilket jag tycker är fantastiskt.

Hur ser din närmaste framtid ut?
Att fortsätta inspirera och coacha elever att driva UF-företag samtidigt som tankarna finns att driva vidare Organic Haircare.

På längre sikt, var kommer vi att kunna träffa på dig?
I nuläget har jag ingen aning om vad jag kommer göra i framtiden, men jag har fått upp ögonen för att föreläsa, kommunicera och inspirera. Att jag gillar entreprenörskap är något jag fick veta under mitt UF-år och i framtiden finns det en stor chans att jag själv driver ett eget företag. Jag vill kunna göra skillnad och något meningsfullt i mitt jobb.

Sidan uppdaterad 15 september 2016 Kommentera sidan