
Mörbylånga kommun uppmanar till regelbundna vattentester för tryggt dricksvatten
Charlotta Lindeborg, miljöchef i Mörbylånga kommun, förklarar:
”Livsmedelsverket har nyligen sänkt riktvärdet för arsenik i dricksvatten från 10 mikrogram/liter till 5 mikrogram/liter. På grund av detta har arsenik inkluderats i provtagningspaketen som kommunen tillhandahåller. Denna ändring innebär att fler brunnar nu får provresultat som ligger över det som tidigare ansågs vara ofarligt. Detta har skapat en viss oro bland invånarna, men vi vill understryka att riskerna är begränsade om råd och åtgärder följs.”
Naturliga geologiska orsaker bakom arsenikhalterna
Arsenik tas främst upp genom att man dricker vattnet. Kommunens bedömning är att arsenikvärdena sannolikt beror på det finns naturligt i berggrunden snarare än gamla föroreningar i marken. Alunskiffer är vanligt på Öland och kan därför också finnas i grundvattnet. Mycket på grund av vårt kalkrika vatten som gör att arseniken löser sig i grundvattnet.
”Som fastighetsägare på Öland är många vana vid att hantera förhöjda radonvärden, och arsenikproblematiken kan liknas vid detta. Det viktiga är att skaffa sig information genom provtagning och sedan följa råden för hur man minskar riskerna,” säger Niclas Beermann, teknisk chef i Mörbylånga kommun.
Kommunens stöd och rekommendationer
”Arsenikvärden i vatten är en fråga som engagerar oss alla. Kommunen erbjuder subventionerade vattentester och tydlig information på vår hemsida för att underlätta för våra medborgare. Vi uppmanar alla som har en egen brunn att provta sitt vatten minst vart tredje år. Det är även möjligt att få hjälp och råd genom kommunen,” säger Charlotta Lindeborg.
”Utöver detta planerar vi att samverka med andra kommuner med liknande förutsättningar som oss. Många områden i landet delar vår utmaning – Gotland, Uppsala län, Östergötland, sydöstra Småland exempelvis. Detta i syfte att lära av goda lösningar på andra håll. På samma sätt behöver vi öka dialogen med livsmedelsverket för att få mer stöd och vägledning i frågan.”
Lösningar för fastighetsägare
För fastighetsägare som får provsvar med något högre halter av arsenik än det nya riktvärdet finns effektiva lösningar tillgängliga. Vilka lösningar som är lämpliga beror på förutsättningarna för varje enskild vattenbrunn, då även andra ämnen än arsenik kan påverka vilka reningsmetoder som krävs. Rekommendationen är att fastighetsägare kontaktar en eller flera auktoriserade VVS-installatörer och begär en offert för en helhetslösning utifrån det specifika vattenprovet för just sin brunn.
”Vi på kommunen finns här för att svara på frågor och ge vägledning om vattenfilter och andra åtgärder. Det är viktigt att vi gemensamt tar hand om denna fråga och skapar trygghet för våra medborgare,” avslutar Niclas Beermann.
För mer information och frågor
Mikael Kaiser, Samhällsbyggnadschef, Mörbylånga kommun
010-354 70 64, mikael.kaiser@morbylanga.se
Niclas Beermann, Teknisk chef, Mörbylånga kommun
010-354 75 79, niclas.beermann@morbylanga.se
Läs mer: Egen brunn – Mörbylånga kommun