Du är här: Start/Kommun & Politik/Coronaviruset och covid-19/Skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd

Skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd

Folkhälsomyndigheten har ersatt de tidigare lokala råden med skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd från och med den 14 december. De nationella föreskrifterna skärptes den 18 december med fler restriktioner.

Dina skyldigheter från 14 december 2020

De skärpta nationella föreskrifterna och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta innebär att du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Särskilt viktigt är att du skyddar personer i riskgrupper mot smitta.

Stanna hemma vid symtom

• Har du symtom som kan vara covid-19 ska du stanna hemma. Du rekommenderas även att testa dig för pågående infektion.
  • Om du har varit i kontakt med någon som har covid-19 finns det vissa riktlinjerlänk till annan webbplats du ska följa.

Begränsa nya nära kontakter

• Umgås bara med personer du normalt träffar, personer du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
  • Håll alltid avstånd till andra personer du träffar. Umgås helst utomhus.

Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel

• Håll alltid avstånd till andra människor. Det gäller både inomhus och utomhus.
  • Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trångt.
  • Handla ensam och vistas inte i butiker under längre tid än nödvändigt.

Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt

• Undvik kollektivtrafik och andra färdmedel där det inte går att köpa platsbiljett.
  • Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet.
  • Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller kan ta dig hem utan att smitta andra om du får symtom på covid-19.

Arbeta hemifrån så ofta du kan

• Kom överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån när detta är möjligt.
  • Om du måste åka till arbetet bör du anpassa dina arbetstider så du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.

Hålla en god handhygien

• Tvätta händerna regelbundet och noggrant med tvål och vatten.
  • Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök samt när du befunnit dig i offentliga miljöer.

Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp

• Var extra noga med att följa alla råd och rekommendationer. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
  • Besök på äldreboenden ska ske under säkra former. Följ boendets besöksrutiner.
  • Om du haft covid-19 under våren är det inte säkert att du fortfarande har en mindre risk att smittas och att smitta andra.

Ytterligare åtgäder för att bromsa smitta och skydda hälsa

Den 18 december beslutade Folkhälsomydigheten om ytterligare åtgärder för att bromsa smitta och skydda hälsa.

• Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger.
  • Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20.
  • Max antal personer som besöker exempelvis köpcentrum, större butiker, och gym begränsas. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
  • Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart och till och med den 24 januari.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
  • All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, idrottshallar, bibliotek och museer.
  • Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.

Gäller från 7 januari

Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram en nationell riktlinje om användning av munskydd i kollektivtrafiken på vardagar, liksom en vägledning för användning av munskydd utanför vård och omsorg.

Sidan uppdaterad 22 december 2020 Kommentera sidan