Du är här: Start/Kommun & Politik/Coronaviruset och covid-19/Senaste uppdateringarna/Historisk dag när de första omsorgstagarna i länet och Mörbylånga kommun vaccinerades
Rune Rosander blev först i länet med vaccin mot covid-19.

På måndagen den 28 december fick de första omsorgstagarna i Mörbylånga kommun sin första dos vaccin mot covid-19. Detta skedde på Rönningegården i Mörbylånga kommun.

På förmiddagen måndagen den 28 december anlände vaccinet till Mörbylånga kommun och redan före lunch hade den förste vaccinerats. Vaccinet är Pfizers vaccin. Mörbylånga kommun har fått totalt 75 av de 200 doser som anlände till länet på söndagen.

– Även om det idag är ett litet antal doser med vaccin som anlänt nu kommer det inom kort att komma desto större. Det känns verkligen bra att vi redan idag kunde starta vaccineringen i vår kommun. Det här är en historisk dag, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande.

88-åriga Rune Rosander, som bor på Rönningegården i Mörbylånga, blev den första personen i så väl länet som i kommunen att vaccineras mot Covid-19. Sjuksköterskorna Frida Joelsson Granstedt och Eva Yngvesson är de som utför vaccineringen under måndagen.

- Det känns jättebra. Det gjorde inte ont alls. Jag är van vid att vaccinera mig mot vanliga influensan och detta var inget annorlunda, sa Rune Rosander precis efter att ha vaccinerats.

Först ut att få vaccin är omsorgstagare på kommunernas särskilda boenden för äldre, därefter medarbetare inom äldreomsorgen och personer med hemtjänst och hemsjukvård.

– Nu är vi igång och det känns jättebra att våra mest utsatta grupper kan skyddas. Jag är stolt över alla våra medarbetare som jobbat hårt under pandemin och även om inte detta är ett slut, så är det förhoppningsvis början på ett slut, säger socialchefen Ann-Katrin Ståhl.

Vaccin kommer, enligt Folkhälsomyndigheten, ha erbjudits alla invånare före sommaren men de mest utsatta är prioriterade enligt Folkhälsomyndighetens direktiv. Vaccineringen kostar ingenting för den enskilde. Den andra dosen vaccin ska tas tre till fyra veckor efter den första.

Sidan uppdaterad 28 december 2020 Kommentera sidan