Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Välkommen till Ölands första tankställe för biogas

Välkommen till Ölands första tankställe för biogas

Från och med fredag kan invånare, besökare och lokala företag tanka biogas i Mörbylånga. Tankstället, som ligger i anslutning till bussdepån i industriområdet i södra delen av tätorten, är det första tankstället för biogas på Öland.

Kommentera sidan

Din kommentar kommer att skickas till webbredaktionen.

Fält markerade med * måste fyllas i.

X3GD

Depån och tankstället är ett resultat av ett strategiskt samarbete mellan Mörbylånga kommun och Mekka Traffic.

- Det har varit viktigt för Mörbylånga kommun att säkerställa att bussarna fortsatt finns i kommunen och att allmänheten får tillgång till ett tankställe för biogas. Det ger arbetstillfällen, god tillgänglighet och möjlighet för fler att tänka och handla klimatsmart, menar Henrik Yngvesson (M), kommunalråd.

- Jag är otroligt glad att tankstället är redo och rustat att ta emot alla bilister som vill kunna köra med biogas. Att det erbjuds klimatsmarta bränslealternativ är en betydelsefull pusselbit i arbetet med att bli en fossilbränslefri kommun, säger Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg i Mörbylånga kommun.

Under 2017 pågick ett intensivt arbete med att bygga en bussdepå för de nya bussarna som nu trafikerar kollektiv- och skolskjutstrafiken i kommunen. Sedan depån stod klar i augusti har merparten av bussarna tankats med biogas.

Tankstället och bussdepån invigs med öppet hus för allmänheten den 16 februari. Media hälsas välkomna att delta vid rundvisning och invigningsceremonin.

Datum: 16 februari 2018
Plats: Trollhättevägen 43, Mörbylånga

Program:
Öppet hus kl. 12.00-16.00
Rundvisning på depå och tankning kl. 13.00 och 14.00
Invigningsceremoni kl.13.30

Ägare av depå och tankställe

Mekka Trafic/Bergkvarabuss

Leverantör av biogas

Eon

Tankställen i Kalmar län

Tankställen för fordonsgas i Kalmar län finns i Kalmar, Läckeby, Mönsterås, Oskarshamn, Västervik och Mörbylånga.

Biogasfordon i Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun har 18 fordon med biogasdrift. Vid årsskiftet fanns totalt 65 registrerade personbilar och lätta lastbilar med biogasdrift i kommunen. Motsvarande siffra för Kalmar län är 1 016.

Vad är biogas?

Biogas är ett fordonsbränsle som är hundra procent förnybart och tillverkas av organiskt material. Biogas produceras på kretslopp där ingen ny koldioxid tillförs atmosfären.

Biogas produceras nästan alltid av olika restprodukter, t.ex. gödsel, matavfall och fiskslam. Det organiska materialet bryts ner av mikrobakterier i en syrefri miljö. Kolhydrater, fetter och proteiner omvandlas till metan och koldioxid. För att kunna använda biogasen som fordonsbränsle behöver gasen tvättas från kvävgas, ammoniak och vätesulfid. Det kallas uppgradering.

Lokal produktion av biogas

På Öland finns goda möjligheter att producera biogas eftersom det finns så stor djurhållning och stora mängder gödsel. Det pågår också planering för att på sikt kunna lokalproducera biogas.

Sidan uppdaterad 14 februari 2018 Kommentera sidan