Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Strandstädning – ett sätt för alla att göra något konkret för miljön

Strandstädning – ett sätt för alla att göra något konkret för miljön

PRESSMEDDELANDE: I Mörbylånga kommun finns det nu möjlighet för allmänheten att på ett enkelt sätt bidra till renare stränder och hav genom att samla skräp på stränderna.

I en ny karttjänst, den så kallade "strandstädarkartan", kan man ange var man har städat själv eller var det finns så mycket skräp att man behöver hjälp. Strandstädarkartan är ett initiativ som också finns på västkusten samt Västervik, Kalmar och Borgholms kommuner i Kalmar län.

80 procent av allt skräp som hamnar i haven kommer från land och över hälften av detta är plast. Genom att hålla ständerna rena så kan vi minska mängden skräp som hamnar i haven. Det skräp som blåst i land kan också samlas upp i stället för att brytas ner och så småningom bli till bland annat mikroplaster. Mikroplasterna har uppmärksammats på senare år som ett stort miljöproblem men även farliga kemikalier sprids via skräpet i haven.

– Den 15 september är det internationella skräpplockardagen och Håll Sverige rent-dagen, så varför inte samla ett gäng vänner då och plocka skräp på någon strand, säger Cajsa Lindberg, utredare i Mörbylånga kommun.

Kommunens personal kommer att hämta det hopsamlade skräpet om det läggs på någon av de många platser som anvisats för detta. Information om var skräpet kan lämnas finns på kommunens hemsida och på bibilioteken. På biblioteken kan allmänheten också hämta påsar att samla skräpet i.

Strandstädarkartan är ett samarbete mellan länsstyrelsen i Kalmar län och flera kommuner i länet.

Länk till information på kommunens webbplats.

Sidan uppdaterad 13 september 2018 Kommentera sidan