Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Nygammal teknik ska hjälpa till att bryta äldres isolering

Nygammal teknik ska hjälpa till att bryta äldres isolering

PRESSMEDDELANDE: I ett pilotprojekt från Telia är Mörbylånga kommun först ut i landet med att lansera en bekant produkt i ett nytt format. Med hjälp av en telefonkiosk kommer de boende på Äppelvägen i Färjestaden att kunna bryta sin isolering och kontakta sina anhöriga i form av videosamtal.

Telefonkioskens vanliga knappsats och telefonlur har ersatts av en iPad där menyn förenklats för att göra det enklare att testa videosamtal utan förkunskaper.

– Steget att köpa en surfplatta eller smart telefon är stort för många äldre. Genom att introducera tekniken i något som påminner om en telefonkiosk, hoppas vi kunna ge våra äldre många kära återseenden med vänner och anhöriga, säger Kim Ahlqvist, kommunikationschef.

Projektet syftar till att bidra till en ökad gemenskap i en tid där många äldre känner sig isolerade.

– När vi mött många av de äldre i vår kommun har vi märkt att det finns en rädsla för att göra fel när det kommer till ny digital teknik. Den här lösningen gör det enkelt att göra rätt. Samtidigt som våra äldre känner igen sig med telefonkiosken. Jag vet att de äldre här på Äppelvägens äldreboende kommer ha mycket glädje av att på ett snabbt och smidigt sätt komma i kontakt med sina anhöriga, säger Jenny Westerlund, enhetschef på Äppelvägen.

I pilottesten går det att ringa till iPhone via Facetime. På sikt kan tjänsten utvecklas för att innefatta videosamtal till fler operativsystem och mobiltelefoner.

Sidan uppdaterad 24 juni 2020 Kommentera sidan