Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Nu slår Eketorps borg upp portarna

Nu slår Eketorps borg upp portarna

PRESSMEDDELANDE: Den 1 april tog Mörbylånga över driften av Eketorps borg. Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete för att säkerställa att borgen hålls öppen för besökare under 2019.

Det officiella öppnandet av borgen sker den 6 juni, men redan lördag den 11 maj slår Eketorp upp portarna för besökare.

Nyheterna för 2019 är många. Bland annat förlängs säsongen och borgen kommer att vara öppen för besökare från början av maj och fram till slutet av september. Dessutom sänks entréavgifterna med en förhoppning om att borgens besökare blir återkommande. I borgen kommer det under högsäsong att finnas aktiviteter för barn och guidningar hålls dagligen. Verksamheten fokuserar på fyra tidsperioder - järnålder, medeltid, nutid och framtid.

År 2019 blir ett uppstartsår och besökarna kommer att få möjlighet att bidra med tankar och idéer hur Eketorps borg kan utvecklas som besöksmål.

– Det är ett spännande och intensivt arbete med att få igång verksamheten vid Eketorps borg i år. Det är en fantastisk plats med stor utvecklingspotential. Vi vill att Eketorp ska komma närmare invånarna på södra Öland och att de ska känna att det är deras borg, säger Stefan Ahlgren, projektledare för Eketorps borg.

– Vi vill att flera aktörer ska bli delaktiga och vara med att skapa en populär mötesplats och i framtiden en av södra Ölands bästa evenemangslokaler, fortsätter Stefan Ahlgren.

Tydligare koppling till omgivningen

Verksamheten vid Eketorps borg ska också kopplas ihop tydligare med omgivandelandskapet. Mörbylångaleden, som nyligen utnämndes till en av tolv svenska signaturleder av Svenska Turistföreningen, går precis utanför borgen. Målet är att Eketorps borg ska bli ett självklart stopp för vandrare.

En ny hemsida har tagits fram och Eketorps borg finns både på Facebook och Instagram.

Öppettider för Eketorps borg:

Lågsäsong: Helger 10/5-23/6 och 19/8-29/9, kl: 11.00 - 16.00
Högsäsong: Varje dag 24/6-18/8, kl: 10.00 - 18.00

Entréavgifter:

Lågsäsong: 50 kr vuxna, 25 kr barn
Högsäsong: 80 kr vuxna, 40 kr barn

Om Eketorps borg

Eketorps borg är en återuppbyggd fornborg på Ölands stora alvar. Borgen ligger mitt i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Innanför borgens kalkstensmur finns rekonstruerade hus från järnålder och medeltid. Man kan besöka bostadshus, fähus och förrådshus, som byggts upp med gamla hantverksmetoder. Det går också bra att gå upp på delar av Eketorps mäktiga mur och njuta av utsikten över södra Ölands säregna och unika landskap.

Sidan uppdaterad 26 april 2019 Kommentera sidan