Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Nu kommer kampanjen #vattentankar till Öland

Nu kommer kampanjen #vattentankar till Öland

PRESSMEDDELANDE: Med kampanjen #vattentankar vill kommunerna i Kalmar län visa värdet av vatten och belysa frågor som rör klimatförändringar, vattenbrist och översvämningar.

Kampanjen går runt som en budkavle hos länets alla kommuner. Kommunerna fyller en glaskaraff i återvunnet glas skapad av den ölandsbaserade konstnären Robert Oldergaarden. Kampanjen avslutas i Borgholms kommun under påsk, vecka 15.

När nu kampanjen tar sig över sundet till våra kommuner på Öland bjuds det på en rad aktiviteter runt om på hela ön. Först ut är Mörbylånga som tar emot karaffen från Torsås på måndag den 30 mars.

Mörbylånga lämnar, måndagen den 6 april klockan 10.00 över karaffen till Borgholms kommun. Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga kommun överlämnar budkavlen till Ilko Corkovic (S) kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun. Ceremonin sker vid kommungränsen, Pelnabron, och vi hoppas att barn från Runsten kan vara med och fylla på den sista av tolv deciliter i karaffen med vatten ur Pelnabrobäcken. Därefter bjuds det på fika, tal av Matilda Wärenfalk och Ilko Corkovic samt möjlighet att ställa frågor. Vid ceremonin medverkar även kommunernas vattentjänstemän – allt från VA till vattenvård.

- Vattnet vet inga gränser. På mellersta Öland delar Mörbylånga och Borgholms kommuner på flera vattendrag – de börjar vid väg 136 i Mörbylånga kommun och rinner ut i Östersjön i Borgholms kommun. Pelnabrobäcken är ett av de vattendragen och det känns väldigt symboliskt att få budkavlen just här. Att vi samarbetar kring vår gemensamma vattenresurs känns viktigare än någonsin, säger Kristin Bertilius, projektledare för vattenvård i Borgholms kommun.

Det här händer under kampanjens två veckor på Öland:

På båda kommunernas webbplatser och sociala medier kommer det finnas ett quiz om vatten. Dessutom kommer kommunerna att belysa vattenfrågor via sina sociala medier.

Samtliga hushåll i Mörbylånga kommun kommer under vecka 14 att få en informationsbroschyr hemskickad till sig som handlar om vatten och vad man får och inte får spola ner i avloppet.

I Borgholms kommun kommer en tipspromenad att arrangeras runt Lilla Triangeln i Borgholm. På biblioteket i Borgholm blir det utställning om vattentankar och vatten i alla dess former.

Förskolan och skolan i Borgholms kommun kommer att ha vattentema, däribland Grundsärskolan Björken i Köpingsvik som arbetar med vatten och bygger broar i olika material. Borgholms kommun kommer även att visa en virtuell utställning med förskolebarnens arbete. Barnens verk kommer att synas på kommunens skärmar och på kommunens Facebooksida.

- Kampanjen #vattentankar blir ett gyllene tillfälle att visa alla aspekter av vatten – dricksvatten, bäckar, kanaler, sjöar och kustvatten – som vi arbetar med i Borgholms kommun. Vi hoppas väcka nyfikenhet och öka kunskapen, säger Kristin Bertilius.

Sidan uppdaterad 26 mars 2020 Kommentera sidan