Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Mörbylånga vattenverk kan vinna europeiskt innovationspris

Mörbylånga vattenverk kan vinna europeiskt innovationspris

PRESSMEDDELANDE: Mörbylånga vattenverk har blivit utvalt som en av tre finalister till Water Reuse Europe Innovation Prize 2019. Den 21 oktober offentliggörs vilken av de tre finalisterna som får utmärkelsen.

Water Reuse Europe är Europas branschorganisation för vattenåtervinning.

– Det känns väldigt hedrande och spännande att Mörbylånga vattenverk uppmärksammas på det här sättet, säger Peter Asteberg, projektledare för Mörbylånga vattenverk.

Organisationen Water Reuse Europe verkar bland annat för erfarenhetsutbyte mellan aktörer inom området vattenåtervinning samt för att öka förståelsen för återanvändning av vatten. Innovationspriset delas ut årligen för att uppmärksamma banbrytande återvinningsprojekt som är i framkant inom vattensektorn i Europa.

På plats vid prisutdelningen i Lille i Frankrike, kommer Billy Gidö, projektledare vid VA-verksamheten på Mörbylånga kommun, att finnas.

– Bara att vara finalist till ett europeiskt pris av den här digniteten är en ära för Mörbylånga kommun. Självklart hoppas vi på vinst, även om konkurrensen är stenhård, säger Billy Gidö.

Mörbylånga vattenverk och dess teknik har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt. Hösten 2018 var Mörbylånga vattenverk nominerat till priset som Årets nytänkare på Framtidsverkets Framtidsgala.

Om Mörbylånga vattenverk

Vattenverket baseras på andra vattenresurser än grundvatten, detta för att minska sårbarheten i vattenförsörjningen under torra år. Istället för grundvatten kommer därför både råvatten från bräckt grundvatten vid Kalmarsund samt utgående råvatten från Mörbylånga industrireningsverk att renas. Vattenverket har vid full produktionskapacitet möjlighet att producera 4 000 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Sidan uppdaterad 11 oktober 2019 Kommentera sidan