Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/Mörbylånga kommun tar superkliv i Sveriges ”Miljöbästa kommun”

Mörbylånga kommun tar superkliv i Sveriges ”Miljöbästa kommun”

PRESSMEDDELANDE Nu är det klart. Mörbylånga kommun har fått ett enormt fint bevis för kommunens framgångsrika satsning på sitt miljöarbete. I dag blev det klart att Mörbylånga kommun hamnar på plats 5 av 81 kommuner i sin kategori, på plats 3 av länets 12 kommuner och på plats 33 av alla landets kommuner.

Mörbylånga kommuns otroligt fina placeringar presenterades på konferensen Hållbar kommun.

Resultatet innebär att kommunen klättrat inte mindre än 88 placeringar totalt bland alla kommuner i Sverige. I sin kategori "Mindre städer/tätorter" klättrar kommunen hela 42 placeringar.

– Det här är ett enormt fint bevis på att vårt miljö- och klimatarbete går åt rätt håll, säger Therese Lindquist, miljö- och klimatstrateg på Mörbylånga kommun.

Konferensen uppmärksammade extra det arbete som Mörbylånga kommun gjort för att öka antalet fossilfria transporter i kommunen.

Mörbylånga kommuns förvaltning har förutsättningar att köra på 97 procent fossilfritt bränsle. Och snart går dessutom ännu fler av kommunens fordon på fossilfritt bränsle då kommunens bostadsbolag, Mörbylånga Bostad AB, inom kort ställer om majoriteten av bolagets fordonsflotta till förnybar diesel.

– Jag blir så stolt och det här är ett fantastiskt kvitto på att vår kommun arbetar effektivt och rätt med våra viktiga klimat- och miljöfrågor. Nu fortsätter vi det arbetet, säger Matilda Wärenfalk, kommunalråd i Mörbylånga kommun.

Framöver kommer kommunen att växla upp arbetet med strategiska inköp och upphandlingar. Fokus blir hållbar byggnation för att säkerställa alla hållbarhetsaspekter när kommunen ska renovera sina fastigheter och bygga nytt.

– Som kommun handlar vi årligen för stora belopp och här har vi möjlighet att göra skillnad genom att ställa relevanta hållbarhetskrav, säger Therese Lindquist.

Undersökningen "Miljöbästa kommun" genomförs för 14:e året i rad av tidningen Aktuell Hållbarhet. Syftet är att ta tempen på hur kommunerna integrerar klimat- och hållbarhet i det kommunala arbetet. Bland annat undersöks kommunens arbete med Agenda 2030, cirkulär ekonomi och fossilbränslefria transporter samt aktuell statistik från bland andra Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Håll Sverige Rent och forskare vid flera universitet och högskolor.

För mer information och frågor

Thérese Lindquist, miljö- och klimatstrateg
0485-471 39 eller therese.lindquist@morbylanga.se

Sidan uppdaterad 19 maj 2022 Kommentera sidan