Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Kunglig invigning av nya vattenverket
Kronprinsessan Victoria besökte södra Öland under 2018 när hon genomförde en landskapsvandring. Den 12 juli 2019 kommer hon tillbaka för att inviga Mörbylångas nya vattenverk.

Kunglig invigning av nya vattenverket

PRESSMEDDELANDE: Den 14 maj 2018 togs det första spadtaget för ett helt nytt vattenverk i Mörbylånga. Sedan dess har arbetet bedrivits i ett högt tempo och just nu pågår de invändiga installationerna för fullt.

– Det är ungefär 35 personer som arbetar på byggplatsen just nu. Alla entreprenörer arbetar hårt för att verket ska stå färdigt i tid till sommaren. Vi vill absolut inte uppleva ytterligare en sommar med vattenbrist, säger Peter Asteberg, projektledare för infrastruktur i Mörbylånga kommun.

Nu står det också klart att vattenverket får en kunglig invigning fredagen den 12 juli.

– Vi kan med glädje meddela att H.K.H. Kronprinsessan Victoria har tackat ja till att närvara vid invigningsceremonin av vattenverket, säger Ann Willsund, kommundirektör.

Unik teknik

Projektet har uppmärksammats av bland annat Naturvårdsverket, Livsmedelsverket, Länsstyrelsen och flera kommuner för den unika tekniken. I vattenverket kommer två olika råvatten att användas för tillverkning av dricksvatten. Grunden i produktionen är avsaltning av bräckt vatten från Kalmarsund, men det finns också möjlighet att cirkulera vatten från Mörbylångas industrireningsverk tillbaka in i dricksvattenproduktionen.

– Vi måste börja använda vårt vatten på ett mer långsiktigt sätt. Enligt FN:s globala mål för en hållbar utveckling måste återanvändningen av vatten öka väsentligt till 2030. Nu kan vi i Mörbylånga kommun visa att det faktiskt är möjligt att nå det målet, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).

Hur invigningen kommer att se ut i detalj är ännu inte bestämt.

– Nu när vi vet förutsättningarna kan vi börja planera för det, avslutar Matilda Wärenfalk.

Sidan uppdaterad 26 februari 2019 Kommentera sidan