Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Kommunen skickar brev till Heidelberg i försök att rädda Cementa

Kommunen skickar brev till Heidelberg i försök att rädda Cementa

PRESSMEDDELANDE: Med anledning av Cementas besked om en eventuell avveckling av verksamheten i Degerhamn har Mörbylånga kommun agerat och bjudit in regionförbundet, länsstyrelsen och Cementa till ett möte.

Under veckan har kommunen funnits på plats i Södra Möckleby för att möta och samtala med kommuninvånarna.

Nu har Mörbylånga kommun tillsammans med före detta landshövdingen Stefan Carlsson skickat ett brev till Heidelbergs styrelseordförande Dr. Bernd Scheifele och förklarat konsekvenserna en eventuell avveckling skulle innebära.

Bernd Scheifele och Stefan Carlsson har en personlig relation sedan tidigare.

– Eftersom Stefan har en upparbetad personlig kontakt med Scheifele så är det självklart att vi ska nyttja det. I brevet beskriver vi konsekvenserna en nedläggning skulle innebära för samhället och hela södra Öland. Vi nämner också att vi är villiga att åka ner till Tyskland för att träffa ledningen på plats, säger Henrik Yngvesson, kommunstyrelsens ordförande.

På fabriken i Degerhamn har det under en tid pågått ett intensivt utvecklingsarbete där en ny typ av klimatsmart cement experimenterats fram. Förhoppningen är att denna verksamhet skulle kunna få fortsätta att utvecklas i Degerhamn. Deras expertis på området, och de lokala förutsättningarna är gynnsamma för att kunna fortsätta utveckla denna typ av cement, vilket om de lyckas, skulle få positiva effekter för hela världens byggindustri.

Sidan uppdaterad 19 oktober 2018 Kommentera sidan