Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Klimatklivsstöd till biogasmack i Färjestaden

Klimatklivsstöd till biogasmack i Färjestaden

PRESSMEDDELANDE: Mörbylånga kommun har blivit beviljade 6,3 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet, regeringens satsning för åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid på lokal nivå.

– Att få igång ytterligare ett tankställe för biogas i kommunen skulle vara otroligt värdefullt för vårt arbete med att ersätta fossila bränslen både i vår egen verksamhet och i kommunens geografi. Vi är väldigt glada för beskedet om statligt stöd för arbetet, säger Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg.

Åtgärden som fått stöd innebär ett publikt tankställe för biogas. Placeringen i området kring brofästet i Färjestaden är strategisk då ett tankställe där både kan tillgodose kommunens behov av fler bilar på förnybart bränsle i den norra kommundelen och attrahera privatbilister, såväl fastboende och lokala företag som besökare.

Kommunen planerar inte att bygga ett tankställe i egen regi utan ser ett samarbete med en eller flera privata aktörer som en förutsättning för att få investeringen på plats. Ett stöd inom Klimatklivet kan överlåtas på annan part som i så fall övertar ansvaret för att åtgärden genomförs enligt beskrivningen vid ansökningstillfället.

– Biogas är en del av lösningen för ett hållbart samhälle och extra relevant på Öland som har så stor djurhållning och mycket att göra biogas av. Det här är en fråga som har brett politiskt stöd och vi ser fram emot att kunna verkställa planen, menar Henrik Yngvesson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer om kommunens satsning på biogas här: www.morbylanga.se/biogas

Sidan uppdaterad 21 november 2018 Kommentera sidan