Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Ingen energidryck under skoltid för högstadieelever

Ingen energidryck under skoltid för högstadieelever

PRESSMEDDELANDE: Från och med måndagen den 15 april är det inte längre tillåtet för högstadieelever att dricka energidryck under skoltid.

För att underlätta bedömningen av vad som är energidryck omfattar beslutet även läsk. Anledningen är att energidrycker blir allt mer populärt och att fler dricker mer. Det ger också en negativ påverkan på koncentrationen på lektionerna, både för eleverna som dricker energidryck och de som inte gör det.

– Det är ett beslut vi har tagit utifrån studier som visar att det inte är bra att dricka för mycket energidryck. Vi tar ställning till hälsoperspektivet och att skolan vill uppnå en så god hälsa som möjligt. Samtidigt bedömer vi att det blir en lugnare miljö för både lärare och elever, säger Sara Brogård, rektor på Skansenskolan.

Inom handeln finns rekommendationer att man inte ska sälja energidryck till barn under 15 år. Studier visar att barn som dricker energidrycker kan uppleva sömnsvårigheter, oro, ångest och hjärtklappning.

– Detta är symptom som personal många gånger ser i form av tappad koncentrationsförmåga och välmående. För att ge våra växande elever energi serverar skolan näringsberäknad skollunch. Det finns även möjlighet att köpa mellanmål i vår elevcafeteria, avslutar Sara Brogård.

Sidan uppdaterad 10 april 2019 Kommentera sidan