Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/“I love Östersjön” – vandringsutställningen besöker Ölands Köpstad

“I love Östersjön” – vandringsutställningen besöker Ölands Köpstad

PRESSMEDDELANDE Utställningen ”I love Östersjön” öppnar på Ölands Köpstad i Färjestaden fredagen den 1 juli kl. 13.30. På utställningen får du mer kunskap och insikt om Östersjön och skärgården och hur vi människor påverkar havet och miljön. Budskapet är tydligt: ”Om du vill att Östersjön ska må bättre, så måste du göra något”.

– Det här är en upprörande utställning om vårt hav som tar upp hoten mot Östersjön. Samtidigt tipsar den på ett humoristiskt sätt om vad du kan göra åt saken, säger Thérese Lindquist, miljö- och klimatstrateg i Mörbylånga kommun.

"I love Östersjön" är en vandringsutställning framtagen av Nyköping kommun som har funnits sedan 2005, och tar upp de fem hoten mot Östersjön – giftspridning, övergödning, överfiske, klimatförändringar och marint skräp.

– Östersjön är ett av världens största bräckvattenhav och även ett av världens mest förorenade hav. Men Östersjön går att rädda och vi har allt att vinna på att göra det. Olika åtgärdsprogram kommer att förbättra tillståndet i Östersjön men det tar tid, säger Staffan Åsén, miljöchef i Mörbylånga kommun.

På ett roligt och interaktivt sätt höjer utställningen medvetandet om Östersjön och skärgårdens miljö.

På lång sikt kommer den förhoppningsvis leda till minskad belastning av miljön och även öka viljan hos oss alla att göra konkreta insatser för att förbättra miljön i Östersjön.

Utställningen finns i Ölands Köpstad i Färjestaden under hela juli månad.

Öppettider: vardagar kl. 10.00-19.00, lördagar kl. 10.00-17.00 och söndagar kl. 11.00-17.00.
Fredag 1 juli kl. 13.30 är det premiär och Mörbylånga kommun bjuder på svalkande dryck och jordgubbar.

Media och allmänhet är varmt välkomna!

För mer information och frågor
Thérese Lindquist, miljö- och klimatstrateg i Mörbylånga kommun
0485-47139 eller thereselindquist@morbylangakommun.se