Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Eketorps borg drivs vidare i kommunal regi

Eketorps borg drivs vidare i kommunal regi

PRESSMEDDELANDE: I dag har kommunfullmäktige tagit beslut om att verksamheten vid Eketorps borg ska fortsätta i kommunal regi. Eketorps borg, som är Sydölands näst största besöksmål, har en enorm potential.

Våren 2019 tecknade Mörbylånga kommun ett ettårigt avtal med Statens Fastighetsverk, med start i början av april, där kommunen skulle ansvara för driften av Eketorps borg. Under årets säsong, som fortfarande pågår, har Eketorps borg lockat 37 273 besökare.

– Vi vill att Eketorps borg ska bli ett hållbart besöksmål och en nod för lokal och regional utveckling. Det är ett arbete som vi vill driva i bred samverkan tillsammans med lokala aktörer så som företagare och hembygdsföreningar och med regionala aktörer som exempelvis Kalmar läns museum, som har mycket kunskap och erfarenheter att bidra med i det här arbetet. Ett första steg blir att bjuda in till samtal om framtida samarbeten, säger Ann Willsund, kommundirektör.

Lyckad första säsong

Eketorps borg kommer hålla öppet fredag-söndag under Ölands Skördefest samt anordna aktiviteter under höstlovet i slutet av oktober.

– Vi kan konstatera att det har varit en lyckad säsong med tanke på förutsättningarna och den korta uppstartstiden. Nu ser vi med tillförsikt fram emot nästa år och det finns många idéer och tankar om hur vi kan utveckla verksamheten vidare, säger Stefan Ahlgren, borgchef.

Om Eketorps borg

Eketorps borg är en återuppbyggd fornborg på Ölands stora alvar. Borgen ligger mitt i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Innanför borgens kalkstensmur finns rekonstruerade hus från järnålder och medeltid. Man kan besöka bostadshus, fähus och förrådshus, som byggts upp med gamla hantverksmetoder. Det går också bra att gå upp på delar av Eketorps mäktiga mur och njuta av utsikten över södra Ölands säregna och unika landskap.

Sidan uppdaterad 23 september 2019 Kommentera sidan