Du är här: Start/Kommun & Politik/Press- och informationsmaterial/Pressmeddelanden/Äntligen produktionsstart för Mörbylånga vattenverk

Äntligen produktionsstart för Mörbylånga vattenverk

PRESSMEDDELANDE: Med kunglig glans invigdes Mörbylånga vattenverk fredagen den 12 juli av H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Prins Henri av Luxemburg.

Vattenverket baseras på andra vattenresurser än grundvatten för att minska sårbarheten i vattenförsörjningen under torra år. Istället för grundvatten kommer därför både råvatten från bräckt grundvatten vid Kalmarsund samt utgående råvatten från Mörbylånga industrireningsverk att renas. Vattenverket kommer vid full produktion ha en kapacitet på cirka 4 000 kubikmeter vatten per dygn.

Den kommande veckan kommer det bräckta vattnet att tas in i vattenverket för att renas och sedan släppas ut på det kommunala VA-nätet.

– Proverna har sett bra ut och det känns fantastiskt kul att vi i nästa vecka kan leverera vatten till våra VA-abonnenter, säger Jens Olsén, VA- och fjärrvärmechef.

Processvattnet från Mörbylånga industrireningsverk kommer att släppas på inom de kommande månaderna.

Sidan uppdaterad 13 september 2019 Kommentera sidan