Till innehåll på sidan
Kommun och politik

Internationella kvinnodagen

Idag den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Många tror att det är en högtid där vi ska säga "grattis" till tjejer och kvinnor, men det stämmer inte riktigt. Idag får vi minnas alla steg som tagits för att skapa ett jämställt samhälle, och uppmärksamma orättvisor som fortfarande finns i Sverige och andra länder.

Varför firar vi internationella kvinnodagen?

Det här är en dag där vi får minnas och hedra de viktiga milstolpar som tagits i jämställdhetsarbetet och för kvinnors rättigheter lokalt, nationellt och internationellt. Mörbylånga kommun har genom öländskan Bertha Wellin en viktig del i arbetet för att främja kvinnors rättigheter. Bertha var en av de fem första kvinnorna i Sveriges riksdag (år 1921). Det skulle komma att dröja exakt 100 år från det att de fem första kvinnorna intog riksdagen, som Sverige fick sin första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson.

Foto: SVT Foto: Agda Östlund, Elisabeth Tamm, Kerstin Hesselgren, Bertha Wellin och Nelly Türing skildras i SVT:s dokumentär dokumentären ”Första fem”.
  • 1919 Beslut om allmän och lika rösträtt.
  • 1921 Gifta kvinnor blir automatiskt myndiga. Kvinnor får rätt att rösta till riksdag. Första fem kvinnorna i riksdagen.
  • 1927 Statlig utbildning öppnas även för flickor. Tidigare var flickor hänvisade till privata skolor.
  • 1975 Fri abort införs, som innebär att kvinnan själv får besluta om abort fram till vecka 18.
  • 2018 Ny lag om samtycke.
  • 2021 Efter 33 män på posten blir Magdalena Andersson Sveriges första kvinnliga statsminister.
Socialdemokaternas partiledare Magdalena Andersson (S) gratuleras efter statsministeromröstning i riksdagen. Foto: Erik Simander/TT

Vad är jämställdhet?

Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter att forma samhället. Det kan till exempel handla om att både tjejer och killar har rätt att gå i skolan, skaffa körkort och besöka fritidsgården efter skolan. I vissa länder får tjejer inte gå i skolan, köra bil eller lämna sitt hem utan att en man från hennes familj följer med henne.

Rätten att finnas och leva sitt liv kan kännas självklar för oss som bor i Sverige. Men det är viktigt att vi aldrig tar våra rättigheter för givet.

Senast uppdaterad: 2024-03-08 Publicerad: 2024-03-08
Gå till topp