
Internationella kvinnodagen
Varför firar vi internationella kvinnodagen?
Det här är en dag där vi får minnas och hedra de viktiga milstolpar som tagits i jämställdhetsarbetet och för kvinnors rättigheter lokalt, nationellt och internationellt. Mörbylånga kommun har genom öländskan Bertha Wellin en viktig del i arbetet för att främja kvinnors rättigheter. Bertha var en av de fem första kvinnorna i Sveriges riksdag (år 1921). Det skulle komma att dröja exakt 100 år från det att de fem första kvinnorna intog riksdagen, som Sverige fick sin första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson.

- 1919 Beslut om allmän och lika rösträtt.
- 1921 Gifta kvinnor blir automatiskt myndiga. Kvinnor får rätt att rösta till riksdag. Första fem kvinnorna i riksdagen.
- 1927 Statlig utbildning öppnas även för flickor. Tidigare var flickor hänvisade till privata skolor.
- 1975 Fri abort införs, som innebär att kvinnan själv får besluta om abort fram till vecka 18.
- 2018 Ny lag om samtycke.
- 2021 Efter 33 män på posten blir Magdalena Andersson Sveriges första kvinnliga statsminister.

Vad är jämställdhet?
Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter att forma samhället. Det kan till exempel handla om att både tjejer och killar har rätt att gå i skolan, skaffa körkort och besöka fritidsgården efter skolan. I vissa länder får tjejer inte gå i skolan, köra bil eller lämna sitt hem utan att en man från hennes familj följer med henne.
Rätten att finnas och leva sitt liv kan kännas självklar för oss som bor i Sverige. Men det är viktigt att vi aldrig tar våra rättigheter för givet.