Till innehåll på sidan
Uppleva och göra

Det händer på höstlovet!

Det blir ett färgsprakande höstlov här i kommunen fullt med aktiviteter! Zokker bjuder in till Kulturonsdag – en heldag med späckat schema. Fritidsgården har aktiviteter hela veckan och på Eketorps borg händer det spännande saker för alla åldrar. Och inte nog med det, samtidigt pågår Ljus på Kultur!

Häng med Fritidsgården

Måndag

Fritidsgård / Spökrunda

Ladan (Näckrosgatan 9) Vi erbjuder upphämtning! OSA: anmälan för upphämtning krävs senast torsdag 26/10 klockan 12:00 till ungaimorbylangakommun@morbylanga.com

Klockan 16-22 – Fritidsgård årskurs 5-2 gymnasiet
Klockan 19-21 – Spökrunda årskurs 5-2 gymnasiet

Tisdag

Open Mic

Zokker (Köpmangatan 23)
Klockan 17-21 – Open Mic årskurs 5-2 gymnasiet

Onsdag

Fritidsgård

Färjestadens fritidsgård (Stengatan 1)
Klockan 10-16 – Fritidsgård årskurs 5 till 2 gymnasiet

Hop N Pop

Hop N Pop, föranmälan krävs, se aktivitet
Klockan 13~18 – Hop N Pop årskurs 7 till 2 gymnasiet

Torsdag

Spökjakt

Kreativ Mötesplats/Fritte (Alunvägen 9)
Klockan 13-16

Fritidsgård / Skansenhallen

Zokker (Köpmangatan 23)
Klockan 10-16 – Fritidsgård
Klockan 12-15 – Skansenhallen

Fredag

Padel i Björnhovda padelhall

Klockan 12-14 – Padel årskurs 5-2 gymnasiet

Fritidsgård

Färjestadens fritidsgård (Stengatan 1)
Klockan 10-18 – Fritidsgård årskurs 5 och 6

 

Höstlov på Eketorps borg

Onsdag – söndag

kl. 11-16

Historien om Sverige med Farah

Förhandsvisning av Historien om Sverige med Farah under höstlovet

Eketorps borg förhandsvisar de två första avsnitten av Historien om Sverige med Farah. Det är barnversionen av storsatsningen Historien om Sverige som SVT tagit fram, som speglar seriens avsnitt och handling. Programledaren Farah Abadi reagerar och funderar över hur människor har haft det genom tiderna.

Första avsnittet handlar om när de allra första människorna kom hit. Vi får se hur stenåldersmänniskorna levde, hur de bodde, vad de åt och hur viktig hunden var för familjerna. Vi får också se hur de såg på livet efter döden och vilka faror som fanns. Andra avsnittet handlar om metallernas tid och hur jakten på bronset fick människor att söka sig ut i världen och möta andra kulturer och lära sig nya saker.

Då Eketorps borg var inspelningsplats för ett inslag i Historien om Sverige är det särskilt glädjande att få förhandsvisa barnversionen av serien här hos oss!

Ett avsnitt är ca 15 minuter. Vi visar avsnitten efter varandra löpande under våra öppettider på höstlovet.

Onsdag – söndag

kl. 11.30

Sagostund

Kom och slå er ner på fårfällar runt en sprakande eld för att lyssna på gamla tiders sagor och myter! Vi berättar om märkliga varelser som alver, troll, gastar och annat oknytt. Sagorna handlar också om gudar och människor.

Onsdag – söndag

kl. 14

Guidad rundtur i borgen

Onsdag

kl. 13

Visstuga med visor om djur

En kombinerad guidning och sångstund i Eketorps borg

Välkommen att vara med, ung som gammal, och sjunga äldre tiders visor om djur! Vi sjunger visorna på olika platser i borgen. På varje plats kommer ni att få höra lite om borgens historia kring bondekultur, djurhållning och djuroffer.

Torsdag

kl. 13

Bockarna Bruse

Följ med in i sagans och musikens värld i en fängslande föreställning med riksspelmannen Anna Rynefors

Eketorps borg blir under höstlovet spelplats för en unik tolkning av den klassiska sagan om bockarna Bruse. I Barnens museum framför riksspelmannen Anna Rynefors sin föreställning utrustad med en säckpipa i form av en getabock. I en härlig mix av fantasi och verklighet blandas getter och troll, rädslor och mod, glädje och musik. Under berättelsens gång träffar vi flera djur som vi tillsammans sjunger om och som väcks till liv med hjälp av säckpipan i gosedjursdräkt!

Sagan Bockarna Bruse tar upp teman som räknetalen 1, 2, 3 och förhållandet liten, mellan, stor – men väcker framförallt läs- och berättarlusten hos barnen!

Föreställningen riktar sig till barn i åldern 1-7 år. Speltid: 35 minuter.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Mörbylånga kommun och Länsmusiken och sker som en del av Ljus på Kultur-festivalen.

Fredag – söndag

kl. 13

Visstuga med visor om väsen

En kombinerad guidning och sångstund i Eketorps borg

Välkommen att vara med, ung som gammal, och sjunga visor om folktroväsen som troll, alver, vättar och sjörån! Vi sjunger visorna på olika platser i borgen. På varje plats kommer ni att få höra lite historia kring forntida och medeltida folktro om oknytt och andeväsen.

Söndag

kl. 15

Höstblot och guidning om offerritualer

Forntidsinspirerat höstblot vid Eketorps offermosse

Innan vintern sänker sig över Eketorp bjuder vi in till en säsongsavslutande offerceremoni inspirerad av det forntida höstblotet. Vi säger farväl till det ljusa halvåret och välkomnar mörkrets och vinterhalvårets ankomst och tackar för skördesäsongen. Alla medverkande kan få baka ett bröd från korn- och rågskörden att lämna som offergåva. Då måste ni komma en halvtimme tidigare och söka er till bagarstugan!

Innan höstblotet sker berättar vi lite historia kring denna under forntiden så viktiga högtid och kring offerritualer. Medverkande barn får gärna vara med och spela på musikpinnar i takt med trumman när vi går i procession till mossen utanför borgmuren.

Ingår i entrépriset alla dagar

Onsdag 1/11 – söndag 5/11

kl. 11-16

Löpande specialaktiviteter under hela höstlovet:

  • Bågskytte
  • Ull och textil – Pröva din hand på att karda lite ull för att sen få se hur man spinner tråd av den. Få berättat för dig om ullens väg från får till mantel. Lär dig också lite om linet som vi har odlat vid borgen.
  • Brödbak och korvgrillning – Om du blir hungrig och sugen på ett litet varmt mellanmål mellan alla aktiviteter på borgen kan du äta en grillad korv eller smaka på ett eget nygräddat flatbröd med tillbehör.

Entré vuxna: 60 sek
Barn 7 – 15 år: 30 sek
Barn 0 – 6 år: fri entré

Kulturonsdag  på Zokker

Onsdag

kl. 11-15

Kulturonsdag på Zokker

Evenemanget Kulturonsdag på Zokker är tillbaka med Höstens Fantasi som tema

Kom och måla fantasiträd med en lokal konstnär, prova på att jobba med Green Screen, se på film i lilla biosalongen och lyssna på sagor och berättelser i sagorummet. Förutom det så bjuder vi in till två olika workshops, en dansworkshop och en musikworkshop och en musikkonsert med kulturskolans elever och lärare.

Det kommer även bjudas på pumpasoppa, smörgås och saft. Evenemanget riktar sig till barn/unga och deras familj.

Välkomna att skapa fram höstens fantasi tillsammans!

Ljus på Kultur

Onsdag

kl. 19

Koraler i folkton i Algutsrums kyrka

Riksspelmännen och multiinstrumentalisterna Miriam Andersén och Anna Rynefors bjuder med sitt projekt Kvinnolåt på en stämningsfull konsert med koraler i folkton

Riksspelmansduon Anna Rynefors & Miriam Andersén presenterar ett projekt med kvinnliga upphovsmän och musikutövare i centrum.

”Efter att ha börjat i vikingatidens norsk-isländska skaldepoesi och kvinnliga poeter – trouveresses – från medeltidens Frankrike, har de nu landat i den svenska folkmusiken med kvinnoballader, kvinnliga spelmän och traditionsbärare. För länge sedan, innan det fanns orglar i alla kyrkor, levde koralerna sitt eget liv på landsbygden. I Skåne sjöng man långt in på 1800-talet efter ”gamla boken”, dvs 1695 års psalmbok, och melodierna smyckades ut med extra toner och drillar så att de med tiden allt mindre liknade sina ursprungliga versioner. Men de älskades och sjöngs av hjärtans lust, både i kyrkan och till husandakt. Vi framför deras ”folkpsalmtoner” i egna arrangemang och drar en brudmarsch eller polska där det passar!”

Anna Rynefors – svensk säckpipa, nyckelharpa, träskofiol, sång

Miriam Andersén – sång, flöjt, harpa, kohorn

Konserten är ett samarbete mellan Mörbylånga kommun och Södra Ölands pastorat och sker som en del av Ljus på Kultur-festivalen.

Fritt inträde.

27 oktober – 5 november

Var med och upplev årets största kulturfest vid Kalmarsund! De små evenemangens stora festival i Kalmar och på Öland.

Under vecka 44,  27 oktober – 5 november, lyses höstmörkret upp av hundratals färgsprakande kulturevenemang. Upplev installationer, utställningar, föreställningar, föreläsningar, filmvisningar och konserter i Kalmar och på Öland.

Hela 120+ programpunkter att välja mellan!

Program – Ljus på Kultur | ljuspakultur.se

Senast uppdaterad: 2024-04-23 Publicerad: 2023-10-27
Gå till topp