Frågor och svar om vatten och brunnar

Den 5 juli 2018 beslutade Mörbylånga kommun att införa bevattningsförbud. Här har vi samlat frågor och svar om bevattningsförbud och om egna brunnar.

 1. Vad innebär bevattningsförbudet i Mörbylånga kommun?
  Bevattningsförbudet innebär att du inte får använda kommunalt vatten till:
  - att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang
  - att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler 
  - att bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande
  - att tvätta bilen hemma.
 2. Är det tillåtet att tvätta husfasader?
  Ja, årets bevattningsförbud innebär inte förbud att tvätta fasader. Däremot hoppas vi att fasadtvättarna görs så vattensnålt som möjligt. Om det är möjligt, använd gärna hink och borste istället för vattenslang
 3. Hur kontrollerar kommunen att folk inte missköter sig?
  Kommunen åker inte ut och kontrollerar att bevattningsförbudet följs. Istället handlar det om förståelse och att var och en ska vara sparsam med vattnet. Det stora problemet är bevattning med vattenspridare under långa tider. Det går åt mycket mer vatten med vattenspridare och slang än med vattenkanna.
 4. Vad gör man om man ser sin granne bryta mot förbudet? 
  Kanske är det så att din granne inte känner till bevattningsförbudet. Om du har möjlighet, prata gärna med din granne. Det kan också vara så att din granne har tillgång till egen brunn och där gäller inte bevattningsförbudet. Det finns alltså ingen att anmäla till om en granne vattnar med vattenslang eller vattenspridare.
 5. Använder kommunen kommunalt vatten till att bevattna planteringar, buskar med mera?
  Nej, kommunen använder inte dricksvatten utan istället råvatten, ett vatten som inte uppfyller kravet som dricksvatten.
 6. Kommer kommunen att stå för dunkar att hämta vatten i?
  I en akut kris, det vill säga om vattnet tar slut, kommer kommunen köra ut stora vattentankar till platser där behovet finns.
 7. Kommer man att köra hem vatten till personer med hemtjänst som inte kan hämta vid tappningsställen?
  Vi gör en individuell bedömning utifrån den hemtjänst som man är beviljad.

Till dig som har enskild brunn

 1. Vad händer om vattnet i min brunn tar slut?
  Oftast är det du som fastighetsägare som har ansvar för att det finns vatten i din brunn, och att den håller rätt kvalitet. Är det låga vattennivåer generellt behöver man vara sparsam med vattnet om man har egen brunn. Det kan behövas mycket nederbörd och kan ta lång tid innan nivåerna i grundvattnet är återställda. I extrema fall kan dock brunnen sina, och man behöver akut hjälp.
 2. Jag har slut på vatten, var kan jag hämta dricksvatten?
  Tar ditt vatten slut kan du hämta dricksvatten vid kommunens tappningsställen. Du får hämta så mycket vatten som du själv kan bära, exempelvis 25-litersdunkar. Tappningsställen finns på följande orter: Karlevi, Färjestaden, Mörbylånga, Norra Möckleby, Södra Möckleby, Grönhögen, Triberga, Gårdby och Björnhovda. Kontakta servicecenter, 0485-470 00, för adresser.
 3. Vad ska jag tänka på när jag hämtar dricksvatten i dunkar så att det håller sig fräscht?
  Fyll dunkarna med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten.
  Använd väl rengjorda flaskor eller dunkar och förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt.Glasbehållare eller plastflaskor/dunkar märkta med symbolen "glas och gaffel" är utmärkta. Rent dricksvatten i en ren behållare i kylskåp bör hålla lika länge som mjölk i kylskåp, det vill säga minst en vecka, troligen mycket längre tid.
 4. Jag har slut på vatten i min brunn. Ska man eller kan man fylla på?
  Experterna har olika åsikter om det är bra att fylla på en brunn eller inte. Det beror på geologin samt om brunnen är grävd eller borrad. Hur eller hur är detta en mycket kortsiktig lösning, då vattnet lämnar brunnen på samma sätt som det strömmar till. Det finns också en viss risk att vattnet blir grumligt eller bara försvinner till ingen nytta, eftersom brunnsvattnet egentligen ska rinna till genom marken/sprickor i berget och inte komma uppifrån.
 5. Kan jag ansluta mig till kommunalt vatten?
  Det pågår ett intensivt arbete med utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp. Här kan du följa hur projekten fortlöper.
 6. Jag har ofta slut på vatten i min brunn, nu vill jag borra djupare/ny brunn, hur går jag till väga?
  Vi rekommenderar att du använder dig av certifierade brunnsborrare. Sveriges geologiska undersökning (SGU) har i samarbete med certifieringsorganet SITAC och branschorganisationerna tagit fram de krav som ställs för certifiering av vatten- och brunnsborrare. Inga särskilda tillstånd krävs för att borra efter vatten. Glöm inte bort att ta ett prov på vattnet för att se om ytterligare rening behövs.
  Cetifierade brunnsborrare (extern länk till SGU)

Om vattenbristen i Kalmar län

Länsstyrelsen har samlat frågor och svar om vattensituationen i Kalmar län.

Sidan uppdaterad 5 juli 2018 Kommentera sidan