Du är här: Start/Bygga, Bo & Miljö/Vatten och avlopp/Vattensituationen

Vattensituationen 2018

Att vi kan vrida på kranen och få rent vatten är självklart för oss i Sverige, men de senaste årens vattenbrist har visat att obegränsad tillgång till vatten kanske ändå inte är helt givet.

Under 2017/2018 var nederbörden i vår region normal till riklig. Grundvattennivåerna har därför under en längre period varit jämn och stabil. Förutsättningarna för tillgång på kommunalt vatten inför sommaren 2018 var därför mycket goda. På grund av säsongens värme och torka samt tidigare erfarenheter av vattenbrist utförde Mörbylånga kommun under en viss tid tätare kontroller av grundvattennivåerna. I månadsskiftet maj/juni visade mätningarna snabba förändringar. För att säkra tillgången på dricksvatten införde Mörbylånga kommun bevattningsförbud från en 5 juli och tillsvidare.

Den 2 oktober upphävdes bevattningsförbudet. På grund av den torra sommaren och den begränsade nederbörden under sensommaren har grundvattennivåerna länge varit låga. Anledningen till att bevattningsförbudet upphävdes är att ett upphävande inte längre förväntas göra någon risk för kommunens vattentäkter. 

Enkla spartips

Oavsett om det är bevattningsförbud eller ej hoppas vi att du behåller dina goda vanor och fortsätter att vara sparsam med vattnet - året om. Här följer några enkla spartips.

  • Korta ner tid för dusch. Utmana dig att duscha klart på 4 minuter!
  • Undvik att bada badkar
  • Diska inte under rinnande vatten
  • Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan du startar. Välj gärna eco-program.
  • Samla regnvatten för att vattna i trädgården.
  • Begränsa din vattning med slang i trädgården.

Läs mer om hur du kan vara sparsam med vattnet.

Sidan granskad 14 maj 2018 Kommentera sidan