Du är här: Start/Bygga, Bo & Miljö/Vatten och avlopp/Enskilt vatten

Enskilt vatten

Ett bra dricksvatten är viktigt för att vi ska hålla oss friska. Du som har en egen brunn ansvarar själv för brunnen och kvalitén på dricksvattnet. För att ta reda på kvaliteten på dricksvattnet bör du ta prover regelbundet.

Kontrollera ditt dricksvatten regelbundet

Både vattenkvalitet och vattentillgång kan förändras med tiden av olika orsaker. Därför bör man regelbundet ta prov på sitt dricksvatten, minst vart tredje år. Har man små barn i familjen bör man vara extra noggrann med att ta prover eftersom barn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen.

Provtagningsflaskor kan hämtas på kommunkontoret i Mörbylånga eller på Cirkle K/Statoil i Färjestaden (efter överenskommelse).

Provflaskorna ska märkas noggrant med fastighetsbeteckning och alltid transporteras tillsammans med kylpåsar och följesedel i den gröna kylväskan.

Vattenproverna lämnas sedan in i servicecentret på kommunkontoret i Mörbylånga alternativt på bänk vid infart till reningsverket i Färjestaden (Turistvägen). Inlämning sker tisdagar före klockan 14.00. Helgfria vardagar kl. 8-16 finns även möjlighet att lämna prover på inlämningsställe på Netto Taxi (Bring Express), Öselvägen 2 i Kalmar.

Provtagning ska göras samma dag som proverna lämnas in.

Provtagningskit vattenprover

Provtagningsavgift

Mikrobiologisk analys, 224 kronor
Kemisk analys, 194 kronor
Paketpris mikrobiologisk + kemisk analys, 368 kr
Radon, 32 kronor

Analyserna utförs av SYNLAB och tar ca 2-3 veckor. Om ett provsvar visar att du har dåligt dricksvatten bör du göra något åt det. Anlita alltid fackkunnigt folk för att åtgärda problemen.

Sidan uppdaterad 1 juni 2018 Kommentera sidan