Du är här: Start/Bygga, Bo & Miljö/Vatten och avlopp/Spillvatten/Inget fett i avloppet

Inget fett i avloppet

Matfett som hamnar i avloppet ställer till problem. Det kan orsaka stopp i det egna avloppet hemma, men även i det kommunala ledningsnätet. Fettet stelnar och fastnar i ledningar och pumpstationer. Det bygger efter hand på och kan orsaka stora stopp, men det lockar även till sig råttor. Det fett som når hela vägen fram till avloppsreningsverket försämrar dessutom reningsprocessen och kan ge oönskade och ökade utsläpp i havet.

Vad är fett?

Matfett är allt från smöret du steker i till olika mat- och frityroljor. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater, eller det som blev över efter den ugnsstekta kycklingen.

Mycket av fettet i ledningsnätet kommer från hushållen. Återvinn därför matfettet istället för att hälla ut det.

Vad ska jag göra med fettet?

Är det mycket stelnat fett går det bra att skrapa ur med en stekspade och lägga i gröna påsen. Är det lite fett kan du torka ur det med lite hushållspapper och kasta i de vanliga hushållssoporna.

Du kan lämna matolja och matfett från hushållet vid våra återvinningscentraler. Det ska då vara förpackat i plastflaska med kork. När fettet samlas in tar vi vara på en viktig resurs. Det kan återvinnas och användas för att ta fram nya produkter såsom tvål, stearinljus, tvättmedel och gummi och matolja kan till exempel ersätta jungfruliga oljor som palmolja. Insamlat fett kan också användas till framställning av biogas och biodiesel. Det finns många miljövinster!

För att underlätta uppsamlandet av matfett kommer vi i början av året att dela ut miljötrattar. Håll utkik här på hemsidan och i våra sociala kanaler för mer information.

Sidan uppdaterad 24 februari 2021 Kommentera sidan